Home » D:News » Procesul Airbus și Air France a început. Este legat de o prăbușire din 2009

Procesul Airbus și Air France a început. Este legat de o prăbușire din 2009

Procesul Airbus și Air France a început. Este legat de o prăbușire din 2009
Foto: Pexels
Publicat: 12.10.2022

Șefii Airbus și Air France au fost întâmpinați cu strigăte de „rușine” la deschiderea unui proces mult așteptat la Paris în legătură cu un accidentul de avion din 2009 în Brazilia.

Firmele neagă că ar fi fost vorba de omucidere involuntară în cazul prăbușirii avionului Airbus A330 care zbura de la Rio de Janeiro la Paris, scrie BBC.

Anchetatorii au descoperit că piloții au pierdut controlul în momentul în care senzorii de viteză au înghețat, iar toate cele 228 de persoane aflate la bord au murit.

Familiile celor decedați au cerut ani de zile un proces.

Procesul Airbus și Air France este legat de un caz din 2009

Rudele au protestat în timp ce directorul general (CEO) al Air France, Anne Rigail, și directorul general al Airbus, Guillaume Faury, și-au exprimat condoleanțele în timpul declarațiilor de deschidere.

Faury a declarat reporterilor că „va fi un proces dificil” și că firma a dorit să contribuie la „adevăr și înțelegere”. Rigail și-a exprimat „cea mai profundă compasiune” după ce a declarat în fața instanței că Air France nu va uita niciodată cel mai grav accident din istoria sa.

Dar remarcile lui Faury au fost întâmpinate cu strigăte de „rușine” și „prea puțin, prea târziu”.

„Treisprezece ani am așteptat această zi și ne-am pregătit de mult timp”, a declarat Daniele Lamy, care și-a pierdut fiul în accident.

Cum s-a petrecut accidentul?

Zborul Air France 447 s-a prăbușit la câteva ore după ce a plecat de la Rio de Janeiro, după ce s-a confruntat cu o furtună la mare altitudine.

După o căutare de ani de zile a cutiilor negre ale avionului, anchetatorii au ajuns la concluzia că senzorii de viteză ai avionului au cedat și au dat informații false, ceea ce a dus la prăbușire.

Piloții nu au respectat procedura corectă și au pierdut controlul aeronavei, care a căzut în ocean de la 11.580 m. Căpitanul se afla într-o pauză când au început problemele, iar copiloții nu aveau pregătirea necesară pentru a se descurca cu echipamentele defecte, spun anchetatorii.

Acuzațiile fuseseră, la un moment dat, retrase

Inițial, judecătorii au acuzat atât compania aeriană, cât și producătorul de omor prin imprudență, dar procurorul a recomandat ca doar Air France să fie judecată. În septembrie 2019, acuzațiile împotriva ambelor au fost retrase, deoarece nu existau suficiente motive pentru a fi urmărite penal.

Această decizie a fost contestată, iar în luna mai a anului trecut, Curtea de Apel din Paris a decis că atât Air France, cât și Airbus ar trebui să fie judecate.

Ambele firme riscă o amendă maximă de 225.000 de euro (200.000 de lire sterline; 218.500 de dolari) într-un proces care ar putea dura câteva săptămâni.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase