Home » D:News » Contribuție voluntară din partea României la fondurile NATO. Ce țări vor primi banii?

Contribuție voluntară din partea României la fondurile NATO. Ce țări vor primi banii?

Contribuție voluntară din partea României la fondurile NATO. Ce țări vor primi banii?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.10.2022

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat recent acordarea unor contribuții voluntare ale României la fondurile NATO dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Regatului Hașemit al Iordaniei, de până la 1.400.000 dolari.

MAE anunță că ministrul Bogdan Aurescu a transmis către Secretarul general NATO și omologii săi din statele menționate scrisori de informare asupra deciziei care a fost luată de Guvernul României, care a stabilit redirecționarea unor fonduri alocate anterior pentru programul NATO de sprijin pentru armata națională afgană, rămase neutilizate.

Astfel, România va contribui la consolidarea rezilienței și capacității de apărare ale Ucrainei prin acordarea a până la 400.000 dolari pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina, prin contribuția de până la 600.000 dolari pentru Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova, precum și prin finanțarea cu până la 300.000 dolari a Fondului voluntar de consolidare a capacității de apărare a Georgiei, țări dintre cele mai afectate de efectele invaziei ruse în Ucraina.

Cum a fost luată decizia?

MAE mai transmite că contribuția voluntară la Fondul voluntar de consolidare a capacității de apărare a Regatului Hașemit al Iordaniei va fi de până la 100.000 dolari.

„Decizia corespunde priorităților de politică externă și de securitate ale României și contribuie la creșterea profilului țării noastre în cadrul NATO, precum și la îndeplinirea obiectivelor de consolidare a securității și stabilității în proximitatea Flancului Estic, în special în regiunea Mării Negre”, arată MAE.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase