Home » D:News » De ce cumpără Polonia avioane, tancuri și lansatoare de rachete din Coreea de Sud?

De ce cumpără Polonia avioane, tancuri și lansatoare de rachete din Coreea de Sud?

De ce cumpără Polonia avioane, tancuri și lansatoare de rachete din Coreea de Sud?
Foto: Profimedia
Publicat: 20.10.2022

Polonia cumpără lansatoare de rachete, tancuri și avioane de luptă fabricate în Coreea de Sud, pentru a-și întări apărarea la granița de est. Decizia a fost luată în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Polonia a semnat miercuri un acord pentru achiziționarea a 288 de lansatoare de rachete de artilerie. Acesta este cel mai recent contract de armament cu Coreea de Sud, în condițiile în care Polonia își intensifică importurile de arme după invazia Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters.

Primele 18 lansatoare de rachete Chunmoo vor fi livrate încă din 2023 pentru a proteja estul Poloniei, a declarat ministrul apărării Mariusz Błaszczak. Armele sunt fabricate de Hanwha Defense, unitatea de apărare a companiei sud-coreene Hanwha Corp.

De ce cumpără Polonia avioane?

Acordul apare după ce companiile sud-coreene au livrat primul lot de tancuri și obuziere în Polonia. Hyundai Rotem Co a anunțat că prima sa livrare a inclus 10 tancuri K2 Black Panther din cele 180 care vor fi livrate până în 2025. În plus, Hanwha Defense a spus că trimite 24 de obuziere autopropulsate K9, dintre cele 212 care urmează să fie livrate până în 2026.

De asemenea, Polonia a acceptat să cumpere 48 de avioane de luptă FA-50 din Coreea de Sud. Avioanele vor fi livrate anul viitor.

Cât va cheltui Polonia pe noile avioane?

Cele două țări au semnat un contract în valoare de 5,8 miliarde de dolari la Varșovia, în iulie, într-un acord despre care Polonia a spus că este o parte esențială a efortului său de a-și întări armata după invazia Rusiei în Ucraina.

Invazia a stârnit temeri legate de securitate în multe țări din fostul bloc estic. Polonia, membră a NATO, a promis că va crește cheltuielile pentru apărare la 3% din produsul intern brut și că va dubla dimensiunea armatei sale.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase