Home » D:News » Unde găsim cele mai multe cuiburi de berze albe în România?

Unde găsim cele mai multe cuiburi de berze albe în România?

Unde găsim cele mai multe cuiburi de berze albe în România?
Foto: Pixabay
Publicat: 28.10.2022

Numărul de berze albe înregistrat în 2022 în aplicația „Uite barza!” a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulți, iar 2.721 sunt pui. Aproape 1.600 de observații noi au fost introduse, aplicația putând fi folosită de orice persoană cu smartphone.

1.586 de observații noi au fost introduse în acest an de utilizatori în aplicația „Uite barza!”, din care 1.358 au fost validate de către specialiștii de la Societatea Ornitologică Română (SOR).

Numărul de berze albe (Ciconia ciconia ) înregistrat în 2022 în aplicația „Uite barza!” a fost de 5.410 indivizi, dintre care 2.689 sunt adulți, iar 2.721 sunt pui.

Câte cuiburi de berze albe din România au fost înregistrate în 2022?

„După colectarea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea înregistrărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 1.358 de cuiburi recenzate, din care 310 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației”, potrivit SOR.

Din cele 1.358 de cuiburi recenzate, 777 se află pe stâlpii de electricitate și sunt fără suport, 515 cuiburi sunt pe stâlpii de electricitate și au suport metalic, iar restul de 66 de cuiburi sunt amplasate pe hornuri, acoperișuri și în copaci.

„Am ajuns la al șaselea an consecutiv de monitorizare a berzelor albe și vrem să le mulțumim tuturor oamenilor care an de an sunt aproape de noi și se implică în acest program. Uite barza! este un proiect de citizen science, iar datele sunt colectate cu ajutorul tuturor voluntarilor care doresc să ia parte la acest recensământ. Pentru a avea o imagine cât mai clară asupra populației de berze albe, ornitologii au nevoie de cât mai multe date precise și pe câți mai mulți ani. Așa cum am promis, și anul acesta am premiat cu binocluri, tricouri și insigne cu berze albe cei mai activi ultilizatori ai aplicației”, a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Topul județelor după numărul de cuiburi

Anul acesta, topul județelor unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației „Uite barza!” a rămas nemodificat. Pe primele trei locuri se găsesc aceleași județe ca în 2021: Constanța – 245, Brașov – 209, Tulcea – 114. Clasamentul comunelor/orașelor suferă modificări în acest an. În 2021, comuna Ostrov era pe primul loc, cu 44 de cuiburi, iar acum pe locul întâi s-a clasat comuna Părău, cu 51 de cuiburi. Topul este următorul: Părău (Brașov) – 51, Mărtiniș (Harghita) – 43.

Cel mai sudic cuib de barză albă a fost semnalat în acest an în comuna Fântânele, din județul Teleorman, iar cel mai nordic cuib a fost înregistrat în orașul Darabani, din județul Botoșani. Cuibul cel mai vestic a fost semnalat în orașul Sânnicolau Mare, din județul Timișoara, iar cel mai estic a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în acest an, 2 metri peste nivelul mării, se află la Sfântul Gheorghe, județul Tulcea.

În 2022, cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de șase, în localitatea Bod, județul Brașov.

Recensâmântul berzelor s-a desfășurat în perioada iunie-iulie a acestui an

Prin intermediul aplicației „Uite barza!” pot fi semnalate și cuiburile care pun în pericol berzele albe, dar și rețeaua de distribuție de energie electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică pot lua măsuri pentru a împiedica rănirea sau chiar moartea berzelor și prevenirea penelor de curent.

Aplicația „Uite barza!” este gratuită și disponibilă atât pentru iOS, cât și pentru Android și poate fi folosită de orice persoană care deține un smartphone și dorește să participe la numărarea berzelor albe din România. Aplicația este dezvoltată de către SOR cu sprijinul companiilor Enel.

Recensământul berzelor albe a avut loc în perioada 10 iunie – 10 iulie 2022.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase