Home » D:News » Germania, „considerabil iritată” de modul în care au fost tratate drepturile omului în Qatar și Iran

Germania, „considerabil iritată” de modul în care au fost tratate drepturile omului în Qatar și Iran

Germania, „considerabil iritată” de modul în care au fost tratate drepturile omului în Qatar și Iran
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 20.11.2022

Germania nu va susține realegerea președintelui FIFA, Gianni Infantino, anul viitor, din cauza modului în care a gestionat problemele legate de drepturile omului în Qatar, gazda Cupei Mondiale, și pentru că nu a luat poziție în privința Iranului, a declarat vineri șeful Federației Germane de Fotbal.

Qatar este prima țară din Orientul Mijlociu aleasă de FIFA pentru a găzdui Cupa Mondială, dar a fost supusă unor critici intense pentru tratamentul aplicat muncitorilor străini și pentru legile sociale restrictive.

Conform Reuters, șeful Federației Germane de Fotbal (DFB), Bernd Neuendorf, a declarat că decizia organizației de a nu-l susține pe Infantino, care urmează să fie reales pentru un al treilea mandat în martie, s-a datorat faptului că federația germană a fost „iritată” de o serie de probleme legate de Cupa Mondială.

„Drepturile omului nu ar trebui să joace un rol”

„Într-adevăr, am luat această decizie (de a nu-l susține pe Infantino). Nu a fost ușor, dar până la urmă aceasta a fost decizia, pentru că noi credem că trebuie să facem o declarație”, a declarat Neuendorf într-o conferință de presă.

„Infantino are deja sprijinul confederațiilor continentale și realegerea sa este foarte probabilă. Dar după scrisoarea sa de acum două săptămâni, în care a spus că drepturile omului nu ar trebui să joace un rol și că ar trebui să ne concentrăm pe fotbal, am fost considerabil iritați”, a adăugat Neuendorf.

„Au fost și alte lucruri care ne-au iritat la FIFA. Interzicerea sloganului pentru tricoul Danemarcei, deoarece pe el era scris „Drepturile omului pentru toți”.”

Săptămâna trecută, FIFA respinsese cererea Federației daneze de fotbal de a se antrena la Cupa Mondială în tricouri pe care era scris „drepturile omului pentru toți”.

Mai mulți sportivi iranieni s-au folosit de competițiile internaționale

„Un astfel de slogan nu este o decizie politică pe care poți alege să o iei. Este vorba despre drepturile omului, iar acestea sunt universale și obligatorii în întreaga lume”, a declarat Neuendorf.

El a spus că, deși FIFA s-a grăbit să interzică cererea danezilor, a rămas tăcută pe fondul protestelor în curs de desfășurare din Iran.

Mai mulți sportivi iranieni s-au folosit de competițiile internaționale pentru a-și arăta sprijinul față de protestele care au zguduit țara de la moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, în septembrie, în custodia poliției pentru moralitate.

„Femeile foarte curajoase din Iran merită sprijinul nostru”, a declarat Neuendorf.

„Echipa din Iran a făcut declarații prin care a arătat clar că se distanțează de regim. Acesta este un semnal bun. FIFA nu s-a poziționat. S-a poziționat în cazul Danemarcei, dar nu și în cazul Iranului. Nu doar interziceți tricoul Danemarcei. Luați o poziție în cazul Iranului”, a spus el.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase