Home » D:News » Austria a anunțat o taxă excepțională pentru companiile energetice

Austria a anunțat o taxă excepțională pentru companiile energetice

Austria a anunțat o taxă excepțională pentru companiile energetice
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 20.11.2022

Guvernul austriac a anunțat recent că intenționează să introducă un impozit pe profit pentru companiile energetice, care va ajunge până la 40% pentru firmele de petrol și gaze, relatează Reuters.

Măsura pune în aplicare un acord la nivelul Uniunii Europene pentru o taxă de cel puțin 33%, care vizează redistribuirea unei părți din veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obținut în urma creșterii prețurilor, determinată în mare parte de invazia Rusiei în Ucraina.

„Este, de fapt, un dividend de război”, a declarat vicecancelarul austriac Werner Kogler despre profiturile suplimentare la o conferință de presă în care au fost prezentate planurile de impozitare.

Un pas spre o mai mare echitate

„Lucrul important este că facem un pas spre o mai mare echitate”, a spus Kogler, adăugând că prețurile plătite de consumatori au crescut și ele.

Pentru companiile din domeniul petrolului și gazelor, taxa de până la 40% se va aplica profiturilor care depășesc cu 20% media din ultimii patru ani, dar companiile pot reduce rata de impozitare la 33% dacă investesc în surse regenerabile de energie, a precizat Ministerul de Finanțe într-o declarație.

Taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie anul acesta până la sfârșitul anului viitor, a adăugat acesta.

De când se va aplica taxa pentru companiile energetice?

Companiilor de energie electrică li se va aplica un sistem separat, care va intra în vigoare atunci când acestea vor câștiga 140 de euro (145 de dolari) pe megawatt/oră de energie. Pragul poate fi majorat la 180 de euro dacă aceste companii investesc în surse regenerabile, se arată în comunicat. Kogler a spus că rata de impozitare va fi atunci de 90%.

Taxa se va aplica de la 1 decembrie a acestui an până la sfârșitul anului 2023, se arată în declarație.

Taxele ar trebui să strângă aproximativ două până la patru miliarde de euro, a declarat ministrul de finanțe Magnus Brunner în cadrul conferinței de presă, adăugând că dividendele speciale precum cele anunțate de firma de petrol și gaze OMV și de compania de utilități Verbund nu ar putea fi folosite pentru a reduce suma datorată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase