Home » D:News » Câți bani a primit un bărbat care a stat 20 de ani după gratii pe nedrept?

Câți bani a primit un bărbat care a stat 20 de ani după gratii pe nedrept?

Câți bani a primit un bărbat care a stat 20 de ani după gratii pe nedrept?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 26.11.2022

Un bărbat din Ohio, SUA a câștigat 45 de milioane de dolari într-un proces civil împotriva unui departament de poliție și a unui detectiv ale căror acțiuni au dus la condamnarea sa greșită și la mai mult de 20 de ani în spatele gratiilor.

Dean Gillispie a dat în judecată poliția din Miami Township și pe fostul detectiv Scott Moore pentru suprimarea probelor și influențarea martorilor într-un caz de viol și răpire din 1991, relatează USA Today.

Gillispie a fost condamnat în 1991 și eliberat din închisoare în 2011. Astăzi, Gillispie are 57 de ani și locuiește în Fairborn, o suburbie a orașului Dayton.

Daunele de 45 de milioane de dolari reprezintă un record în Ohio

„Oroarea care i-a fost provocată lui Dean, familiei și comunității sale este greu de înțeles”, a declarat directorul unei organizații, Mark Godsey. „Modul în care autoritățile au impus o condamnare și apoi au refuzat să recunoască o greșeală a fost dezamăgitor. Nimic nu îl poate răsplăti pe Dean”.

David Owens, a cărui firmă apără condamnații pe nedrept și care l-a reprezentat pe Gillispie, a declarat că daunele de 45 de milioane de dolari reprezintă un record în Ohio.

Nu este clar deocamdată dacă se va face apel în acest caz.

Un bărbat închis pe nedrept

Gillispie și-a susținut cu tărie nevinovăția încă din prima zi. El a fost condamnat pentru violul și răpirea unor surori gemene și răpirea unei a treia femei, într-un alt atac. Însă la proces a reieșit că detectivul Moore a încălcat drepturile lui Gillispie prin ascunderea unor probe care ar fi ajutat apărare, ar fi pretins că un martor a făcut o identificare când nu a făcut-o, iar mai târziu le-a spus victimelor că s-ar putea să nu-l recunoască pe Gillispie în instanță pentru că acesta „și-a vopsit părul”.

Nicio probă biologică nu l-a legat vreodată pe Gillispie de crime.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase