Home » D:News » Marile staţiuni de schi din Europa și-au majorat preţurile

Marile staţiuni de schi din Europa și-au majorat preţurile

Marile staţiuni de schi din Europa și-au majorat preţurile
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 26.12.2022

Peste 20 dintre cele mai importante staţiuni de schi din Europa şi-au majorat preţurile cu cel puţin 10% pentru această iarnă, sporind problemele cu care se confruntă iubitorii de zăpadă britanici după două sezoane serios afectate de pandemie, scrie Bloomberg.

Criza de energie din Europa în­seamnă că schiatul va fi acum mai rece, mai lent şi scump, în timp ce grevele din Marea Britanie înseamnă că simpla deplasare către şi de la staţiuni va fi o problemă pentru mulţi care vor să călătorească de Crăciun.

În Alpi, staţiunea franceză Avo­riaz a majorat preţurile permiselor de schi pentru prima dată în ultimii doi ani. În Val Thorens, o altă destinaţie franceză, încălzirea skilifturilor se opreşte automat când se deschid uşile. Lifturile din Saas-Fee, Elveţia, au viteze reduse pentru a economisi energie.

Preţurile la schi cresc în toată Europa

Preţurile sunt în creştere în în­treaga Europă. O săptămână în staţi­unea elveţiană Zermatt costă acum 1.367 de lire pe persoană, cu 25% mai mult decât anul trecut. În Franţa, Val Thorens şi Meribel au majorat preţu­rile cu aproximativ 15%. Şi Bansko din Bulgaria a majorat preţurile.

Şi totuşi, rezervările turiştilor bri­tanici pentru vacanţe la schi înregis­traseră o creştere de 35% până la finalul lunii noiembrie comparativ cu 2019. Cererea este ridicată deşi lira slăbită, criza energiei din Europa şi temerile privitoare la schimbările climatice înseamnă că pachetele sunt cu aproximativ 25% mai scumpe faţă de nivelurile de dinaintea pandemiei.

„Inflaţia a adus clar scumpiri, însă pentru schiorii pasionaţi călăto­ria anuală pentru schi este o vacanţă non-negociabilă“, arată Richard Sinclair, CEO al tour operatorului SNO.

Cererea de vacanţe la schi este în continuare solidă şi în Europa, euro­penii scurtându-şi călătoriile pentru a face economii, dar nerenunţând cu totul la schi, relevă un sondaj realizat recent în rândul a 3,000 de persoane pentru asociaţiile de turism de iarnă din Austria, Germania şi Elveţia.

Cea mai bună perioadă de early booking din ultimii 20 de ani

O mare parte a entuziasmului britanic are legătură cu rezervăriile timpurii din 2022, după ce pandemia a dat peste cap planurile oamenilor doi ani la rând.

„A fost cea mai bună perioadă de early booking pe care am văzut-o în 20 de ani”, arată Diane Palumbo, director de marketing la Skiworld, cel mai mare tour operator indepen­dent de schi al Marii Britanii.

Din cauza nesiguranţei legate de evoluţia monedelor, cererea de pa­chete all inclusive a crescut.

Cota acestor rezervări a crescut la 30% în acest sezon, de la doar 10% înainte de pandemie, potrivit SNO.

Şi totuşi, mulţi nu îşi vor permite să meargă la schi în acest an. Wasteland Travel, care operează vacanţe pentru grupuri de studenţi, arată că cererea în rândul acestora este cu 10% sub aşteptări.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase