Casa Vettii, numită și „Capela Sixtină” din Pompeii, redeschisă pentru public

13 01. 2023, 02:00

Casa Vettii, numită și „Capela Sixtină” din Pompeii, a fost redeschisă publicului pentru prima oară în 20 de ani, după o restaurare extinsă. Casa, construită în secolul al II-lea d.Hr., a fost îngropată de cenușă în urma erupției devastatoare a vulcanului Vezuviu din în anul 79 d.Hr.

Casa Vettii a fost numită după proprietarii săi, frații Vettii, doi foști sclavi. Aulus Vettius Conviva și Aulus Vettius Restitutus și-au acumulat bogăție prin comerțul cu vin, după ce au fost eliberați din sclavie, potrivit BBC.

Împodobită cu fresce mitologice și sculpturi falice, casa a fost redeschisă recent, după ani de restaurare.

Frații Vettii, expresia directă a unei tranziții sociale

Lucrările de excavare efectuate între sfârșitul anului 1894 și începutul lui 1896 au arătat că, vechea casă de oraș romană, construită peste ruinele unei case ce existase anterior, a supraviețuit erupției vulcanului Vezuviu.

„Proprietarii, foști sclavi, sunt expresia unei mobilități sociale, care ar fi fost de neimaginat în urmă cu două secole”, a spus Gabriel Zuchtriegel, director al Parcului Arheologic din Pompeii.

Zuchtriegel a adăugat că cei doi frați și-au acumulat bogăția prin comerțul cu produse agricole din zonele ce înconjurau Pompeii și că prostituția era, de asemenea, practicată în Casa Vettii.

Decorul interior din „Capela Sixtină” din Pompeii

În Casa Vettii, zeul grec al fertilității și al abundenței, Priapus, este reprezentat într-o frescă cântărindu-și propriul falus în fața unui sac cu bani.

Mobilierul decorat ce se găsește în interiorul casei, precum și sculpturile grecești și romane din bronz și marmură, oferă o imagine a stilului de viață al elitelor.

Vă mai recomandăm și: 

Două case vechi de 4.500 de ani au fost descoperite în apropierea piramidelor din Giza

Poveştile clădirilor din capitală: ”Palatele ştiute şi neştiute ale Bucureştiului”

Cele mai vechi clădiri ale Emiratelor Arabe Unite, descoperite în urma unor noi săpături arheologice

O clădire istorică din Shanghai, salvată de la demolare, după ce a fost „plimbată” pe roți într-un loc nou