Home » D:News » (P) Istoria Premiilor Oscar și favoritele din 2023

(P) Istoria Premiilor Oscar și favoritele din 2023

(P) Istoria Premiilor Oscar și favoritele din 2023
Publicat: 18.01.2023

De aproape 100 de ani, Premiile Oscar reprezintă cea mai importantă gală din industria cinematografică. Prima gală a fost organizată pe 16 mai 1929, la o cină privată care a avut loc la Hotelul Hollywood Roosevelt, la care au asistat în jur de 270 de persoane. Apoi, petrecerea de după premiere a fost organizată la Hotelul Mayfair.

Cei care au dorit să ia parte la prima gală au trebuit să achite un bilet în valoare de 5 dolari, echivalentul a peste 80 de dolari în banii din zilele noastre. Au fost oferite 15 statuete care onorau artiști, regizori și alți participanți din industria cinematografică pentru realizările lor din perioada 1927-28. Ceremonia a fost departe de ceea ce vedem la Premiile Oscar în zilele noastre și a durat doar 15 minute. Iar câștigătorii erau știuți de presă cu trei luni mai devreme.

Primul câștigător a fost actorul german Emil Jannings, pentru rolurile din filmele mute „The Way of All Flesh” și „The Last Command”. Lui i s-a acordat premiul în avans deoarece trebuia să revină în Europa, astfel că rămâne în istorie ca fiind primul câștigător. Iar cel mai bun film de la prima gală a fost „Wings”, regizat de William A. Wellman.

Apoi, începând cu ediția din 1930 și pentru următorii ani din primul deceniu al galei, rezultatele au fost anunțate presei vremii pentru publicare la ora 23:00 în noaptea decernării premiilor. În 1940, ziarul Los Angeles Times a anunțat câștigătorii înainte de începerea ceremoniei, motiv pentru care în anul următor Academia a folosit un plic sigilat în care a fost introdus numele câștigătorilor.

Denumirea „Oscar” s-a folosit prima dată la ediția din 1939, pentru ca la precedentele ediții se făcea referire la „Premiile Academiei – Academy Awards”. Totuși, din 1979 Oscarul a devenit o marcă înregistrată, care generează milioane de dolari doar din marketing.

Prima gală a fost televizată în 1953

Prima gală ce a fost difuzată la radio a fost în 1930, în timp ce prima gală televizată datează tocmai din 1953. Iar unul dintre punctele de atracție din prezent, celebrul covor roșu, a fost desfășurat prima dată în 1961. În prezent, zeci de milioane de oameni urmăresc în direct gala la nivel mondial, aceasta fiind transmisă în peste 100 de țări.

Un alt punct de atracție al galelor sunt celebrele statuete oferite câștigătorilor. În prezent, acesta este fabricat din bronz placat cu aur și are o înălțime de 34.3 cm, cântărind 3.8 kilograme. El înfățișează un cavaler redat în stilul Art Deco, ce ține o sabie în picioare pe o bobină de film cu cinci spițe. La ceremoniile inițiale, statuetele erau din bronz solid placat cu aur, dar în câțiva ani s-a mers pe varianta metalului Britannia, în locul bronzului, care apoi era placat cu cupru, nichel-argint și apoi cu aur de 24 de karate. Din cauza lipsei de metal din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, statuetele au fost alcătuite din ipsos vopsit. Apoi, câștigătorii din această perioadă au fost invitați de Academie să primească la schimb unele placate cu aur.

Când vor avea loc Premiile Oscar 2023 și care sunt favoritele?

A 94-a ediție a Premiilor Oscar va avea loc pe 13 martie 2022 la Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles. Nominalizările urmează a fi anunțate la data de 24 ianuarie, iar procesul de votare se va încheia pe 7 martie. Chiar dacă nominalizările nu au fost încă anunțate, specialiștii agențiilor de pariuri online au stabilit deja cotele pentru principalele categorii. Marele favorit la categoria cel mai bun film este așadar The Fabelmans, în care regizorul Steven Spielberg își prezintă adolescența și modul în care a descoperit dragostea pentru industria cinematografică. The Fabelmans are cota 1.70 și este urmat de Top Gun: Maverick, unul dintre cele mai așteptate filme din 2022, în care Tom Cruise a revenit într-unul din rolurile care i-au marcat cariera. Top Gun: Maverick are cota 4.00. Cu a treia șansă este cotat Avatar: The Way of Water, un film care s-a bucurat de o mediatizare uriașă și care încă rulează în cinematografele din România. Cota Avatar: The Way of Water este 5.50. Elvis are cota 8.00, în timp ce cu șansa a cincea este creditat Tar, cu cota 9.00.

Favoriții de la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal

  • Austin Butler – Elvis (cota 1.71)
  • Brendan Fraser – The Whale (cota 2.10)
  • Bill Nighy – Living (cota 13.00)
  • Hugh Jackman – The Son (cota 13.00)
  • Jeremy Pope – The Inspection (cota 19.00)

Favoritele de la categoria Cea mai bună actriță într-un rol principal

  • Cate Blanchett – Tar (cota 2.10)
  • Michelle Yeoh – Everything Everywhere All At Once (cota 4.00)
  • Michelle Williams – The Fabelmans (cota 8.00)
  • Danielle Deadwyler – Till (cota 10.00)
  • Ana de Armas – Blonde (cota 10.00)

Cotele publicate în acest articol pot suferi modificări în orice moment.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase