Home » D:News » Statele Unite, „profund nemulțumite” de întârzierea medaliilor olimpice la patinaj artistic

Statele Unite, „profund nemulțumite” de întârzierea medaliilor olimpice la patinaj artistic

Statele Unite, „profund nemulțumite” de întârzierea medaliilor olimpice la patinaj artistic
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 07.02.2023

Patinajul artistic american s-a declarat „profund frustrat” de întârzierea de aproape un an a primirii de către sportivii săi a medaliilor câștigate în proba pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing, în condițiile în care cazul de dopaj în care este implicată Kamila Valieva nu este rezolvat.

Americanii au terminat pe locul al doilea în urma Comitetului Olimpic Rus la această probă, dar Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis că nu vor fi acordate medalii după ce cazul de dopaj al adolescentei ruse Kamila Valieva a forțat amânarea ceremoniei.

„Pe măsură ce ne apropiem de aniversarea de un an de la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, patinajul artistic american și sportivii săi sunt profund nemulțumiți de lipsa unei decizii finale în proba pe echipe”, a precizat federația americană de specilitate într-un comunicat.

„Suntem foarte mândri de modul în care medaliații noștri olimpici s-au purtat”

„Suntem foarte mândri de modul în care medaliații noștri olimpici s-au purtat cu echilibru și demnitate de când au câștigat medalii la Beijing. Ei au meritat de mult timp recunoașterea care a fost reținută din cauza procesului în curs.”

„U.S. Figure Skating solicită o hotărâre corectă și adecvată pentru a acorda în mod corect medaliile tuturor sportivilor din sportul curat afectați de această situație.”

Valieva, pe atunci în vârstă de 15 ani, a fost depistată pozitiv la un medicament interzis pentru inimă după campionatele naționale rusești de dinaintea Jocurilor Olimpice, dar rezultatul nu a fost dezvăluit decât la 8 februarie, după proba pe echipe.

Agenția rusă antidoping (RUSADA) a decis că Valieva, care a declarat că testul pozitiv a fost rezultatul unei încurcături cu medicamentele pentru inimă ale bunicului ei, nu este vinovată de nicio infracțiune de dopaj și nu a impus nicio sancțiune legată de performanța ei la Jocuri.

Agenția Mondială Anti-Doping este „îngrijorată”

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) s-a declarat „îngrijorată” de această constatare, iar Agenția Anti-Doping a Statelor Unite (USADA) a îndemnat WADA și Uniunea Internațională de Patinaj (ISU) să facă apel.

Echipa americană formată din Evan Bates, Karen Chen, Nathan Chen, Madison Chock, Zachary Donohue, Brandon Frazier, Madison Hubbell, Alexa Knierim și Vincent Zhou a obținut argintul în urma rușilor, Japonia obținând bronzul, iar Canada s-a clasat pe locul patru.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase