Home » D:News » Castelul din Gaziantep, sit UNESCO, a fost grav avariat de cutremur

Castelul din Gaziantep, sit UNESCO, a fost grav avariat de cutremur

Castelul din Gaziantep, sit UNESCO, a fost grav avariat de cutremur
Foto: Profimedia
Publicat: 07.02.2023

Castelul din Gaziantep, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din Turcia, a fost grav avariat după ce un cutremur puternic și replicile sale au zguduit luni dimineață regiunea.

Martorii spun că mai multe părți ale castelului s-au prăbușit, iar resturile s-au împrăștiat pe o șosea în urma cutremurului cu magnitudinea 7,8.

„Unele dintre bastioanele din părțile de est, sud și sud-est ale castelului istoric Gaziantep din districtul central Șahinbey au fost distruse de cutremur, iar resturile au fost împrăștiate pe șosea. Balustradele de fier din jurul castelului au fost împrăștiate pe trotuarele din jur. Zidul de sprijin de lângă castel s-a prăbușit, de asemenea. În unele bastioane, au fost observate fisuri mari”, a relatat agenția de știri turcă de stat Anadolu preluată de CNN.

Castelul din Gaziantep a fost avariat de cutremur

Cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial.

Potrivit istoricilor, clădirea impozantă a pornit de la un turn de veghe construit în perioada romană, în secolele II-IV d.Hr. Ulterior, construcția a fost extinsă devenind un castel.

La forma actuală, castelul a ajuns în perioada 527-565 d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian I.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase