Home » D:News » Un milion de vizitatori, așteptați la Timișoara în 2023

Un milion de vizitatori, așteptați la Timișoara în 2023

Un milion de vizitatori, așteptați la Timișoara în 2023
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.02.2023

Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 a fost lansat oficial pe 17 februarie, într-o conferință la care au participat Dominic Fritz, primarul orașului, Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Alin Nica, președintele CJ Timiș, Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, și Ramona Laczko-David, coordonator Proiect cultural național Timișoara 2023.

Comisia Europeană a înființat titlul European City of Culture în 1985. În 1999, a devenit European Capital of Culture (Capitală Europeană a Culturii). Anual, orașele care sunt alese primesc distincția și Premiul „Melina Mercouri”, în valoare de 1,5 milioane de euro din partea CE, prin programul Europa Creativă. Cu șase ani înainte de anul de titlu, statele membre gazdă selectate publică o cerere de candidaturi, de obicei prin intermediul Ministerului Culturii. Orașele interesate să participe la concurs trebuie să trimită o propunere pentru a fi luată în considerare.

„Titlul nu e doar simbolic, e un program creat pentru a-i face pe europeni să își pună în valoare patrimoniul”, a spus Vălean, care va înmâna Timișoarei, la deschiderea cu public din Piața Unirii, premiul.

Timișoara a câștigat acest titlu după o competiție la care au participat mai multe orașe din țară, între care București, în perioada 2015 – 2016. Ar fi trebuit să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021, însă din cauza pandemiei, programul a fost amânat, la cerere.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase