Home » D:News » Musée d’Orsay, obligat să restituie tablouri furate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Musée d’Orsay, obligat să restituie tablouri furate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Publicat: 23.02.2023
Musée d’Orsay, obligat să restituie tablouri furate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Sursa foto: Profimedia

Musée d’Orsay este obligat de un tribunal administrativ francez să restituie patru importante tablouri de Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne și Paul Gauguin furate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Muzeul parizian trebuie să restituie moștenitorilor proeminentului negustor de artă francez din secolul al XX-lea Ambroise Vollard patru opere majore – peisajul marin „Marine Guernesey” (1883) și un studiu pentru „Judecata lui Paris” finalizat în jurul anului 1908, de Renoir, „Still life with mandolin” (1885), de Gauguin, și acuarela „Undergrowth” (1890 – 1892), de Cézanne.

Această hotărâre marchează o victorie după zece ani pentru moștenitorii lui Vollard. În 2013, ei au solicitat restituirea a șapte lucrări care ar fi fost furate de experți din averea comerciantului, după moartea sa subită, survenită în 1939, la vârsta de 73 de ani. Experții, însărcinați să evalueze cele 6.000 de opere de artă postimpresionistă și modernă acumulate de-a lungul carierei lui Vollard, au vândut în schimb mai multe tablouri unor muzee germane, comercianți de artă și membri ai Partidului Nazist. În mai 2022, o instanță a decis că cele patru tablouri au fost furate, decizie confirmată în noiembrie anul trecut de o instanță superioară franceză.

O aprobare din partea instanței administrative a fost ultimul pas necesar pentru restituirea tablourilor. Potrivit Art Newspaper, statul francez, în administrarea căruia se află Musée d’Orsay, nu va face apel.

Toate cele patru tablouri figurau în baza de date a operelor de artă recuperate în Germania după cel de-Al Doilea Război Mondial ca fiind „de restituit”.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase