Home » D:News » De ce revin lupii în pădurile din Belgia?

De ce revin lupii în pădurile din Belgia?

De ce revin lupii în pădurile din Belgia?
Foto: Shutterstock
Publicat: 18.03.2023

Lupii se întorc în Belgia după 100 de ani, profitând de legile care interzic uciderea și capturarea lor. Apariția primelor haite de lupi a stârnit discuții în societatea belgiană.

În trecut, lupii au fost vânați pe scară largă în Europa, inclusiv în Belgia. Legendele locale spun că ultimul lup din Belgia a fost împușcat de regele Leopold al II-lea în anii 1890.

Deși estimările variază, se crede că în prezent în Belgia trăiesc 15-20 de lupi. O haită se află în Flandra, iar alta trăiește în sudul Valoniei. În țările vecine, Franța și Germania, trăiesc sute de exemplare. Guvernul britanic, însă, a exclus reintroducerea lupilor.

Revin lupii în pădurile din Belgia

Practic, lupii au început să se înmulțească în toată Europa ceea ce declanșează alarma în unele comunități, dar reprezintă o veste bună pentru ecologiști. Lupii revin în pădurile Europei profitând de legile care îi protejează.

Protecția lupilor a fost asigurată prin Convenția de la Berna și, ulterior, prin Directiva UE privind habitatele din 1992. Aceasta a interzis capturarea sau uciderea deliberată a lupilor, cu unele excepții.

O evaluare la nivel european din septembrie 2022 a stabilit că, „după o reducere severă în prima jumătate a secolului XX”, datele actuale arată că „numărul total de lupi din cele 27 de state membre ale UE este probabil de ordinul a 19.000″.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase