Home » D:News » Unde au fost găsite cele 2,5 tone de uraniu dispărute dintr-un sit libian?

Unde au fost găsite cele 2,5 tone de uraniu dispărute dintr-un sit libian?

Unde au fost găsite cele 2,5 tone de uraniu dispărute dintr-un sit libian?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.03.2023

Inspectorii organismului de supraveghere nucleară al ONU au descoperit că aproximativ 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului, potrivit Reuters.

Constatarea este rezultatul unei inspecții planificate inițial pentru anul trecut, care „a trebuit să fie amânată din cauza situației de securitate din regiune” și care a fost în cele din urmă efectuată marți, potrivit declarației șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA „au constatat că 10 containere care conțineau aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de UOC (concentrat de minereu de uraniu), declarate anterior de (Libia) … ca fiind depozitate în acea locație, nu se aflau în acea locație”, se arată în declarație.

În cele din urmă, cantitatea de uraniu a fost descoperită în apropiere de granița cu Ciadul, însă AIEA nu a putut verifica informația, arată BBC.

În 2003, Libia a renunțat la programul său de înarmare nucleară

Agenția desfășoară „activități suplimentare” pentru a determina circumstanțele în care uraniul a fost îndepărtat de la locul respectiv și locul în care se află acum.

„Pierderea cunoștințelor despre locația actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum și preocupări legate de securitatea nucleară”, a spus agenția.

În 2003, Libia, sub conducerea liderului de atunci Muammar Gaddafi, a renunțat la programul său de înarmare nucleară, în cadrul căruia obținuse instalații care pot îmbogăți uraniul.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase