Home » D:News » Care sunt cele mai fericite țări din lume în 2023?

Care sunt cele mai fericite țări din lume în 2023?

Care sunt cele mai fericite țări din lume în 2023?
Foto: Shutterstock
Publicat: 21.03.2023

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume, potrivit clasamentului World Happiness Report. Există motive de optimism în cel mai recent raport privind fericirea în lume.

În primul rând, gradul de bunăvoință este cu aproximativ 25% mai mare decât era înainte de pandemie.

„Benevolența față de ceilalți, în special ajutarea străinilor, care a crescut dramatic în 2021, a rămas la un nivel ridicat în 2022”, a declarat John Helliwell, unul dintre autorii raportului World Happiness Report, într-un interviu acordat CNN.

Iar fericirea globală nu a fost afectată în cei trei ani de pandemie Covid-19. Evaluările vieții din 2020 până în 2022 au fost „remarcabil de rezistente”, spune raportul, cu medii globale practic în linie cu cele din cei trei ani care au precedat pandemia.

„Chiar și în acești ani dificili, emoțiile pozitive au rămas de două ori mai răspândite decât cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât cele de singurătate”, a declarat Helliwell într-un comunicat de presă.

Care sunt cele mai fericite țări din lume în 2023?

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global realizat pe baza unor persoane din peste 150 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții în cei trei ani precedenți, în acest caz 2020-2022.

Pentru al șaselea an consecutiv, Finlanda este cea mai fericită țară din lume.

Finlanda și vecinii săi, Danemarca, Islanda, Suedia și Norvegia, au obținut toate scoruri foarte bune la măsurile pe care raportul le folosește pentru a-și explica concluziile: speranța de viață sănătoasă, PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, corupția scăzută, generozitatea într-o comunitate în care oamenii au grijă unii de alții și libertatea de a lua decizii cheie în viață.

Israel urcă pe locul 4 în acest an, de pe locul 9 în clasamentul de anul trecut. Țările de Jos (nr. 5), Elveția (nr. 8), Luxemburg (nr. 9) și Noua Zeelandă (nr. 10) completează topul 10.

Australia (nr. 12), Canada (nr. 13), Irlanda (nr. 14), Statele Unite (nr. 15) și Regatul Unit (nr. 19) au intrat toate în top 20.

Națiunea baltică a urcat în mod constant în ultimii șase ani, de pe locul 52 în 2017 pe locul 20 în ultima listă. Și celelalte țări baltice, Estonia (nr. 31) și Letonia (nr. 41), au urcat, de asemenea, în clasament.

Franța a ieșit din top 20, ajungând pe locul 21 în raportul din acest an.

În partea de jos a listei se află Afganistanul, pe locul 137. Libanul se află cu o poziție mai sus, pe locul 136. Evaluarea medie a vieții în aceste țări este cu peste cinci puncte mai mică (pe o scară de la 0 la 10) decât în cele mai fericite 10 țări.

Invazia Rusiei în Ucraina a pus ambele țări foarte mult în centrul atenției la nivel mondial în momentul publicării raportului 2022.

În clasamentul din acest an, Rusia este pe locul 70, iar Ucraina pe locul 92.

Topul

Cele mai fericite țări din lume în 2023:

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Israel

5. Olanda

6. Suedia

7. Norvegia

8. Elveția

9. Luxemburg

10. Noua Zeelandă

11. Austria

12. Australia

13. Canada

14. Irlanda

15. Statele Unite ale Americii

16. Germania

17. Belgia

18. Republica Cehă

19. Regatul Unit

20. Lituania.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase