Home » D:News » Opera „Noapte înstelată” a lui Vincent van Gogh ar fi fost inspirată de Turnul Eiffel

Opera „Noapte înstelată” a lui Vincent van Gogh ar fi fost inspirată de Turnul Eiffel

Publicat: 31.03.2023
Opera „Noapte înstelată” a lui Vincent van Gogh ar fi fost inspirată de Turnul Eiffel
Noapte înstelată. Foto: Profimedia

Un istoric de artă are o nouă teorie despre sursa de inspirație din spatele picturii emblematice a lui Vincent van Gogh, „Noapte înstelată”. James Hall, profesor la Universitatea Southampton și fost critic de artă pentru The Guardian, spune că Turnul Eiffel a avut o influență semnificativă asupra seriei de picturi cu chiparoşi a artistului, pe baza modului în care a fost inaugurat monumentul.

Hall susține că inaugurarea structurii din fier forjat la Paris în 1889 a venit cu un spectaculos show pirotehnic, lumini și explozii. Conform teoriei lui Hall, viziunea s-a repetat în „muzica pirotehnică a stelelor, a cerului și a norilor” din pictura lui Van Gogh.

„Noapte înstelată” a fost creat de Van Gogh în perioada cât a stat într-un azil de lângă Saint-Rémy, în sudul Franței. Chiparoșii din picturile sale au fost interpretați „ca o evocare mistică a naturii”.

„Noaptea înstelată a lui Van Gogh este răspunsul naturii și al istoriei la monstrul de metal bombastic al lui Eiffel, care a căutat să-i depășească pe egipteni”, scrie Hall. „Chiparosul obeliscal domină Saint-Rémy și turnul bisericii sale în același mod în care Turnul Eiffel de 300 de metri domină Parisul”.

Citește continuarea pe Curatorial.ro!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase