Home » D:News » Ne apropiem de sfârșitul inflației?

Ne apropiem de sfârșitul inflației?

Ne apropiem de sfârșitul inflației?
Foto: Shutterstock
Publicat: 01.04.2023

Coşmarul inflaţiei pare că se apropie de sfârşit. După ce Spania a deschis lista ţărilor în care creşterea preţurilor s-a diminuat puternic, a venit rândul unei noi economii europene să răsufle uşurată.

Inflaţia din Franţa a scăzut pentru prima dată în ultimele trei luni, urmând trendul încetinirii care se manifestă în alte economii din zona euro, după ce creşterea bruscă a costurilor pentru energie provocată de războiul din Ucraina a dispărut, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.

Preţurile de consum au atins un prag de 6,6% în martie, marcând o scădere semnificativă de la recordul de 7,3% din februarie care a speriat zona euro, pe măsură ce creşterea preţurilor la energie a început să se diminueze.

Rezultatul s-a plasat puţin sub media estimată de analişti, care prognozau o inflaţie de 6,5%.

Ne apropiem de sfârșitul inflației?

Mai mult, creşterea preţurilor serviciilor s-a atenuat doar uşor – la 2,9%, de la 3% în ianuarie – în timp ce în cazul produselor manufacturate s-a accelerat la 4,8%, de la 4,7%.

Felul în care inflaţia evoluează în Franţa încă dă bătăi de cap BCE, al cărei obiectiv este readucerea creşterii preţurilor la pragul de 2% şi care a început să se concentreze din ce în ce mai mult pe elementele secundare ale inflaţiei, care exclud factori precum energia sau alimentele.

Noi semne

Au existat semne de divergenţă şi în datele spaniole şi germane de joi, în ciuda faptului că indicatorul principal de inflaţie al Spaniei s-a prăbuşit cu aproape jumătate, la 3,1%.

Provocarea BCE a fost complicată şi mai mult de tensiunile care acaparează băncile din întreaga lume, care ameninţă să împiedice creditarea şi să frâneze creşterea economică.

În Franţa, inflaţia subiacentă (creşterea de preţuri care vizează toate serviciile şi bunurile de consum, exceptând alimentele şi energia – n.r) va intra pe un trend ascendent în următoarele săptămâni.

Agenţia de statistică Insee a declarat în această lună că indicatorul va atinge probabil 6,4% în iunie – în creştere faţă de 5,7%, cât a fost prognozat anterior.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase