Cum ar arăta Antarctica fără gheață?

09 04. 2023, 03:00

Un strat de gheață acoperă aproximativ 98% din continentul antarctic, astfel că cea mai mare parte a suprafeței uscate este ascunsă. Cu toate acestea, prin intermediul unor tehnici de imagistică, putem înțelege și mai bine cum ar arăta Antarctica fără gheață.

Bedmap 2 a fost creată în 2013, folosind cantități uriașe de date privind altitudinea suprafeței, grosimea gheții și topografia patului de rocă. Acestea au fost colectate de NASA și de British Antarctic Survey de la sateliți, aeronave și studii de suprafață.

După cum arată harta, pământul gol de sub stratul de gheață din Antarctica este un teritoriu accidentat, acoperit de lanțuri muntoase, defileuri și teren accidentat. În mod remarcabil, o parte a patului aflat sub ghețarul Byrd din Victoria Land se află la 2.870 de metri sub nivelul mării. Acesta este punctul cel mai de jos de pe oricare dintre plăcile continentale ale Pământului, potrivit IFL Science.

Peisajul complex de sub gheață: munți, dealuri și câmpii ondulate

„Bedmap arată în mod detaliat fundamentul rocilor sub straturile de gheață din Antarctica. Înainte aveam o imagine regională de ansamblu a topografiei, dar această nouă hartă, cu o rezoluție mult mai mare, arată peisajul în sine. Un peisaj complex de munți, câmpii ondulate și dealuri, secționat de văi, depresiuni și defileuri adânci”, a declarat Peter Fretwell, de la British Antarctic Survey, într-un comunicat din 2013.

Unul dintre instrumentele importante folosite pentru a obține aceste date a fost un instrument radar de penetrare a gheții, cunoscut sub numele de Multichannel Coherent Radar Depth Sounder. Acesta poate să determine grosimea gheții și topografia subglaciară.

Înțelegerea acestei lumi subglaciare este importantă, deoarece are un impact asupra modului în care este distribuită gheața și influențează modul în care aceasta se va topi în fața creșterii oceanelor și a temperaturilor aerului, din cauza schimbărilor climatice.

„Straturile de gheață cresc din cauza zăpezii și, precum mierea turnată pe o farfurie, se răspândesc spre exterior și se subțiază din cauza propriei greutăți”, a explicat Sophie Nowicki, cercetător în domeniul stratului de gheață la Centrul Goddard Space Flight Center al NASA din Greenbelt, într-un alt comunicat.

Oceanele lumii cresc cu patru milimetri anual

Datele Bedmap 2 dezvăluie că Antarctica adăpostește 27 de milioane de kilometri cubi de apă înghețată care, dacă s-ar topi, ar duce la o creștere de aproximativ 58 de metri a nivelului mării.

Deși nu se preconizează că întreaga calotă glaciară din Antarctica se va topi în totalitate conform proiecțiilor climatice actuale, este dureros de clar că aceasta se dezgheață încet și într-un ritm șocant. Ultimele estimări sugerează că oceanele lumii cresc cu patru milimetri în fiecare an, ca urmare a dezghețului calotelor glaciare din Antarctica și Groenlanda.

Pentru a înțelege mai bine grosimea gheții și lumea de sub Antarctica, oamenii de știință construiesc în prezent o hartă de ultimă generație, Bedmap3.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii au calculat cât de repede s-ar putea topi calota glaciară din Groenlanda

Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica

O caracatiță de 4 milioane de ani din Antarctica ne poate spune cât de mult va crește nivelul mării

Jumătate din cei 215.000 de ghețari ai lumii vor fi pierduți până în 2100