Home » D:News » Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica

Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica

Un spărgător de gheață a efectuat o călătorie record în Antarctica
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.02.2023

Un spărgător de gheață italian care transportă oameni de știință în Antarctica a navigat mai mult spre sud decât orice altă navă de până acum, au spus organizatorii călătoriei. Recordul astfel stabilit este o nouă dovadă clară a retragerii gheții de la poli.

Spărgătorul de gheață Laura Bassi a ajuns în Golful Balenelor din Marea Ross, potrivit Institutului Național de Oceanografie și Geofizică Aplicată din Italia, conform Reuters.

Călătoria a fost posibilă prin lipsa neobișnuită a gheții în zonă. Analizele prin satelit efectuate în 2022 au arătat că ghețarii din Antarctica pierd aisberguri mai repede decât le poate reface natura.

Un record trist stabilit în Antarctica

„Sunt fericit că am stabilit un record, dar, în același timp, sunt trist să văd că lucrurile chiar se schimbă aici, în Antarctica și în lume, în general”, a spus Franco Sedmak, căpitanul navei.

Într-o călătorie anterioară, efectuată cu o altă navă în aceeași zonă, în 2017, cercetătorii s-au lovit de gheața impenetrabilă, conform lui Sedmak.

„Nu m-am gândit niciodată că aș găsi un asemenea nivel al topirii gheții după câțiva ani pentru a naviga atât de departe în sud cum am reușit anul acesta, ajutat de voință și de un pic de îndrăzneală”, a spus căpitanul navei.

Specii de pești pe cale de a se naște

Cercetătorii de la bordul navei Laura Bassi au prelevat probe pentru a studia peștii din apele Antarcticii și au explorat până la o adâncime de 216 metri ca să înțeleagă mai bine curenții marini.

O analiză inițială a arătat că apa a rămas extrem de rece și cu o densitate de stadii larvare și juvenile ale speciilor de pește, cu unele soiuri rar observate în Marea Ross și o cantitate mare de alge unicelulare.

Vă mai recomandăm și:

Un aisberg cât Londra s-a desprins din Antarctica

Povestea incredibilă a aisbergului care a scufundat Titanicul

Un meteorit de șapte kilograme a fost descoperit în Antarctica

Hotelul de Gheață din Munții Făgăraș revine după doi ani de pauză

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase