Home » D:News » Google reduce din costuri, dar mărește salariul directorului

Google reduce din costuri, dar mărește salariul directorului

Google reduce din costuri, dar mărește salariul directorului
Foto: Shutterstock
Publicat: 05.05.2023

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a primit anul trecut o majorare salarială substanțială, în timp ce Alphabet, compania mamă a Google, a redus agresiv costurile, inclusiv prin eliminarea a 12.000 de locuri de muncă, ca răspuns la încetinirea creșterii veniturilor.

Directorul general al Google, Sundar Pichai, a primit anul trecut o majorare salarială substanțială, ceea ce îl face unul dintre cei mai bine plătiți directori generali din America. Săptămâna trecută, compania sa a anunțat autorizarea unei răscumpărări de acțiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Între timp, Alphabet, compania mamă a Google, a redus agresiv costurile, inclusiv prin eliminarea a 12.000 de locuri de muncă, ca răspuns la încetinirea creșterii veniturilor.

Compania Google mărește salariul directorului

Această confluență de evenimente a stârnit mânia forței de muncă a Google. În săptămânile care au trecut de la momentul în care remunerația anuală a lui Pichai a fost făcută publică, platformele interne ale Google s-au umplut de conversații și meme în care i se reproșează directorului general că a primit o mărire de salariu în timp ce reducea costurile în alte părți. Unii angajați au criticat, de asemenea, răscumpărarea de acțiuni, care a egalat răscumpărarea din 2022.

Documentele SEC au arătat că Pichai a fost plătit anul trecut cu un total de 226 de milioane de dolari, în mare parte prin intermediul unui premiu în acțiuni de 218 milioane de dolari, pe care îl primește la fiecare trei ani. Ultima dată când a primit acest premiu, în 2019, a fost de 276,6 milioane de dolari, iar compensația totală a fost de 280,6 milioane de dolari.

Pachetul său din 2022 a inclus aproape 6 milioane de dolari pentru securitatea personală și un salariu de bază de 2 milioane de dolari. În 2021, Pichai a primit un total de 6,3 milioane de dolari, constând într-un salariu de 2 milioane de dolari și 4,3 milioane de dolari în alte compensații.

Angajații companiei fac haz de necaz

Foarte multe meme ale angajaților au umplut forumurile de discuții interne ale Google, multe dintre ele cu câteva sute de like-uri, potrivit postărilor vizualizate de CNBC. Unul dintre meme-urile cu peste 1.200 de like-uri se referea la comentariile șefei de la finanțe Ruth Porat, care a scris luna trecută, într-un e-mail trimis la nivelul întregii companii, că firma face reduceri „pe mai mulți ani” la serviciile pentru angajați. CNBC a constatat că reducerile au variat de la laptopuri și cheltuieli ale angajaților la cursuri de fitness și articole de cafenea.

„Reducerile de costuri ale lui Ruth s-au aplicat la toată lumea… cu excepția VPS-ului nostru harnic și a directorului general”, arată meme-ul.

Google nu a oferit un comentariu oficial pentru acest articol.

Critici la adresa directorului general al Google

Nu este prima dată când Pichai a fost criticat pentru deciziile sale recente. În ianuarie, PIchai a declarat că și-a asumat „întreaga responsabilitate” pentru condițiile care au dus la disponibilizările din întreaga companie.

La o întâlnire cu toți angajații, angajații l-au întrebat pe Pichai de ce directorii primesc reduceri de salariu dacă el își asumă responsabilitatea. Pichai a răspuns spunând că vicepreședinții seniori își iau „reduceri semnificative ale bonusurilor” și că el a renunțat la bonusul său.

Un alt meme popular a arătat o imagine a personajului Shrek, Lord Farquaad, cu textul „Sundar acceptă 226 de milioane de dolari în timp ce concediază 12.000 de oameni de la Googlers, reduce beneficiile și distruge moralul și cultura”. Un citat al personajului spunea: „unii dintre voi ar putea muri, dar acesta este un sacrificiu pe care sunt dispus să îl fac”.

În fantezia animată pe calculator din 2001, Lordul Farquaad este conducătorul Dulocului care exilează multe creaturi de basm în mlaștină.

Un subiect controversat

Subiectul Pichai și banii a fost unul controversat încă de la sfârșitul anului trecut, când directorul general a declarat, în cadrul unei reuniuni la nivelul întregii companii, că „nu ar trebui să echivalăm întotdeauna distracția cu banii”. La momentul respectiv, el răspundea la anumite avantaje pe care compania le elimina, dar s-a ferit de întrebările angajaților privind reducerea remunerației executivilor.

O parte din frustrare se îndreaptă spre planul Google de a răscumpăra acțiuni în valoare de 70 de miliarde de dolari, semn că firma are mai mult decât suficient numerar pentru a-și acoperi operațiunile și investițiile. O memă recentă, care a fost apreciată de peste 700 de ori, suna astfel: „70 de miliarde de dolari în răscumpărări arată că respectăm acționarii externi mai mult decât pe cei de la Google”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase