Unde au deschis SUA o nouă ambasadă pentru a contracara influența Chinei?

12 05. 2023, 01:00

Autoritățile din SUA au deschis o ambasadă în Tonga, pentru a contracara creșterea influenței Chinei în insulele din Pacific, potrivit CNN.

Autoritățile din SUA au deschis recent o ambasadă în Tonga, o țară insulară din Pacific. Aceasta este cea mai recentă măsură a Washingtonului de a-și extinde influența diplomatică într-o regiune în care China și-a sporit prezența în ultimii ani.

Anunțul a fost făcut în aceeași zi în care Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden se va deplasa în Papua Noua Guinee în timpul unei călătorii în regiunea Indo-Pacific la sfârșitul acestei luni, marcând prima vizită a unui președinte american în exercițiu în această țară din Pacific.

Influența crescândă a Beijingului în Pacificul de Sud a neliniștit Washingtonul

Ambasada din capitala Nuku’alofa este a doua pe care Washingtonul a deschis-o în insulele din Pacific în acest an, după evenimentul din februarie din Insulele Solomon. De asemenea, sunt în curs de desfășurare operațiuni pentru deschiderea unei ambasade în Vanuatu, a declarat Departamentul de Stat în martie.

Tonga este o națiune cu 105.000 locuitori, formată din 171 de insule în Pacificul de Sud, la aproximativ două treimi din drumul dintre Hawaii și Noua Zeelandă.

Influența crescândă a Beijingului în Pacificul de Sud a neliniștit Washingtonul, care consideră insulele ca fiind o legătură strategică între teritoriul american Guam și Australia.