Home » Natură » Aproape 100 de balene au murit după o eșuare în masă în Insulele Chatham din Pacific

Aproape 100 de balene au murit după o eșuare în masă în Insulele Chatham din Pacific

Aproape 100 de balene au murit după o eșuare în masă în Insulele Chatham din Pacific
Credit foto: Jemma Welch / New Zealand Department of Conservation
Publicat: 29.11.2020

Aproape 100 de balene au murit pe plajele unor insule din Oceanul Pacific în urma unui eveniment de eșuare în masă.

Potrivit Departamentului pentru Conservare din Noua Zeelandă (DOC), în 22 noiembrie au fost găsite 97 de balene pilot și trei delfini eșuați în Waitangi West Beach, Insulele Chatham.

Alte 26 de balene pilot erau încă în viață, dar au trebuit să fie eutanasiate din cauza stării lor extreme.

„Doar 26 dintre balene erau încă în viață, majoritatea dintre ele părând foarte slabe și au fost eutanasiate din cauza condițiilor de mare agitată și a existenței unor rechini albi mari în apă”, a declarat Jemma Welch de la DOC, citată de IFL Science.

Balenele sunt atrase de Insulele Chatham

Insulele Chatham reprezintă un arhipelag alcătuit din 10 insule, la aproximativ 800 de kilometri de coasta Noii Zeelande, care găzduiește aproximativ 600 de locuitori. Atrase de sursele bogate de hrană din jurul insulelor, multe specii de vietăți marine și-au stabilit habitatul în Insulele Chatham.

În ciuda apariției a foarte puține balene și delfini, zona este un punct fierbinte pentru balenele pilot, alături de cașaloți, balene cu cioc și diverse specii de delfini. În 1918, pe aceste insule a avut loc cea mai mare eșuare a balenelor din istoria Noii Zeelande, până la 1.000 de vietăți murind pe plajă.

Eșuarea balenelor a crescut ca frecvență în ultimii ani, însă cercetătorii nu pot identifica încă din ce cauză se produce. Această eșuare în masă a balenelor vine după cea mai mare de anul acesta, înregistrată în septembrie în Australia, când peste 450 de balene au ajuns pe plaje din Tasmania.

Posibile explicații pentru eșuarea balenelor

O posibilă explicație o reprezintă schimbările climatice care au adus sursele de hrană mai aproape de coastă, ceea ce expune grupurile de balene la viraje greșite sau le pot face să rămână blocate. Evenimentele declanșate de schimbările climatice, precum valurile înalte, pot înșela sistemul de navigație înnăscut al balenelor, care cred că se află mai departe de țărm decât sunt.

Alte explicații plauzibile vizează vremea extremă, presiunea în creștere exercitată de rechini și balenele ucigașe și exercițiile sonarelor militare care conduc balenele într-un teritoriu necunoscut.

Astfel de incidente nu sunt neobișnuite în Noua Zeelandă, unde sunt raportate anual circa 300 de balene eșuate.

Aceste evenimente pun în pericol speciile de balene aflate în prag de dispariție, astfel că înțelegerea modului și cauzelor eșuării lor pe plaje este vitală în eforturile de conservare a lor.

Vă recomandăm să citiți și:

Accident spectaculos: Un tren a deraiat și a rămas suspendat la 10 metri înălțime, în sculptura unei balene

Balenele pot să stea scufundate pentru trei ore sau chiar mai mult

Cum arată Oceanul Antarctic filmat de pe spatele balenelor, folosind tag-uri video fixate de cercetători

10 lucruri interesante pe care sigur nu le ştiai despre balene

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase