Home » D:News » Un sat din Elveția, amenințat de „2 milioane de metri cubi de rocă”

Un sat din Elveția, amenințat de „2 milioane de metri cubi de rocă”

Un sat din Elveția, amenințat de „2 milioane de metri cubi de rocă”
Foto: Profimedia
Publicat: 11.05.2023

Locuitorilor din satul elvețian Brienz li s-a spus să își facă bagajele și să plece imediat deoarece o stâncă uriașă s-ar putea prăbuși peste casele lor.

Experții avertizează că „2 milioane de metri cubi de rocă” de pe muntele de deasupra localității se vor desprinde și se vor prăbuși în vale în următoarele zile. În satul Brienz nu au mai rămas decât aproximativ 70 de locuitori.

De asemenea, satul este construit pe un teren care se prăbușește, ceea ce a făcut ca turla bisericii să se încline și ca alte clădiri să crape.

Sătenii sunt obișnuiți cu bolovani care se prăbușesc în grădinile lor. Totuși, geologii au avertizat că mișcarea rocilor s-a intensificat. O parte a peretelui stâncos alunecă cu o viteză de 32 de metri în fiecare an.

Acest sat din Elveția este amenințat de o stâncă uriașă

Chiar dacă se credea că evacuarea va avea loc la vară, ultimele evaluări au arătat că o alunecare de pietre este iminentă. Ordinul de a pleca a venit brusc marți dimineața. Nimeni nu are voie să intre în sat, iar locuitorii trebuie să plece până vineri, cel târziu.

Nu se știe cum anume va cădea bucata de rocă. Stânca ar putea să se prăbușească treptat, evitând cea mai mare parte a satului, sau ar putea să cadă rapid, distrugând Brienz în întregime.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase