Home » D:News » Ciclonul Mocha lovește astăzi cea mai mare tabără de refugiați din lume

Ciclonul Mocha lovește astăzi cea mai mare tabără de refugiați din lume

Ciclonul Mocha lovește astăzi cea mai mare tabără de refugiați din lume
Ciclonul Mocha în Golful Bengal. Credit foto: NASA/NOAA
Publicat: 14.05.2023

Un ciclon tropical s-a format și crește în intensitate în Golful Bengal. Acesta urmează să lovească părți din Myanmar și Bangladesh, unde aproximativ un milion de oameni trăiesc în adăposturi, în ceea ce mulți consideră a fi cea mai mare tabără de refugiați din lume, potrivit CNN.

Ciclonul Mocha este primul care s-a format în acest an în Golful Bengal și va deveni mai puternic înainte de a ajunge pe uscat. Furtuna va lovi țărmul duminică, în vestul Myanmarului, în apropiere de granița cu Bangladesh.

La momentul redactării acestui articol, specialiștii anunțau că Mocha are puterea unui uragan de categoria 1 și se deplasează spre nord cu 11 de kilometri pe oră. Viteza furtunii ar putea ajunge la 220 km/h ceea ce echivalează cu puterea unui uragan din categoria 4.

Pescarii și marinarii din zonă au fost avertizați să nu iasă în larg

Pescarii și marinarii din zonă au fost avertizați să nu iasă în larg, iar autoriățile spun că zonele joase de pe țrăm ar putea fi inundate.

În calea furtunii este și tabăra de refugiați din Bangladesh a comunității rohingya. Membrii acesteia au fugit din Myanmar în timpul unei represiuni militare și trăiesc în adăposturi de bambus și prelate, vulnerabile la vânt puternic, ploaie și alunecări de teren. De asemenea, există îngrijorări pentru sute de refugiați rohingya adăpostiți într-o insulă izolată și predispusă la inundații din Golful Bengal.

Cel mai grav dezastru natural care a lovit Myanmar a fost ciclonul Nargis în mai 2008. Atunci, 140.000 de persoane au murit, 2,4 milioane de oameni au fost afectați și 800.000 de locuitori au fost strămutați.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase