Home » D:News » Ultimul portret creat de Gustav Klimt înainte de moarte, vândut cu o sumă record la licitație

Ultimul portret creat de Gustav Klimt înainte de moarte, vândut cu o sumă record la licitație

Ultimul portret creat de Gustav Klimt înainte de moarte, vândut cu o sumă record la licitație
„Dame mit Fächer” (Doamnă cu evantai). Sursa foto: Profimedia
Publicat: 30.06.2023

Tabloul lui Gustav Klimt „Dame mit Fächer” (Doamnă cu evantai) a fost vândut cu 85,3 milioane de lire sterline la Sotheby’s, devenind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la o licitație în Europa, potrivit The Guardian.

La prima sa apariție pe piață după 29 de ani, ultima capodoperă a regretatului pictor austriac a depășit așteptările. Ea a fost adjudecată marți, la Londra, și a stabilit un nou record pentru artist.

În urma unui război al ofertelor de 10 minute între patru ofertanți, tabloul a fost vândut lui Patti Wong, fondator al Patti Wong & Associates, care a licitat în sala de licitații pentru un colecționar din Hong Kong.

Ultimul portret creat de Gustav Klimt înainte de moarte

Prețul final de 85,3 milioane de lire sterline (108,0 milioane de dolari, 99,2 milioane de euro) a depășit prețul de 65 de milioane de lire sterline obținut pentru sculptura L’homme qui marche I (Omul care merge I) a lui Alberto Giacometti, vândută la Sotheby’s Londra în 2010.

Helena Newman, președinta Sotheby’s Europe și șefa mondială a departamentului de artă impresionistă și modernă, a declarat: „Dame mit Fächer este ultimul portret pe care Gustav Klimt l-a creat înainte de moartea sa prematură, când încă se afla în floarea vârstei artistice și producea unele dintre cele mai reușite și experimentale lucrări ale sale. Multe dintre aceste lucrări, cu siguranță portretele pentru care este cel mai bine cunoscut, au fost comenzi. Aceasta, însă, este ceva complet diferit – un tur de forță tehnic, plin de experimente care depășesc limitele, precum și o odă sinceră la ființa absolută”.

„Dame mit Fächer”, portretul unei femei fără nume

„Dame mit Fächer”, portretul unei femei fără nume, se afla încă pe un șevalet în atelierul lui Klimt în momentul morții premature a artistului, în 1918, la vârsta de 55 de ani, în plină glorie artistică.

Austriacul s-a inspirat în principal din motive chinezești, folosind fenixul și florile de lotus, în timp ce aplatizarea fundalului și juxtapunerea modelelor reflectă interesul său pentru xilogravura japoneză.

Precedentul record al licitației pentru Klimt a fost de 104,6 milioane de dolari pentru Birch Forest, vândut anul trecut la New York.

Ultima dată, Dame mit Fächer a fost pusă în vânzare la Sotheby’s din New York în 1994, când a fost achiziționată pentru 11,6 milioane de dolari, sumă care a stabilit la vremea respectivă un record de licitație pentru artist.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase