Home » D:News » Cele mai multe incendii din Grecia au fost declanșate „de mâna omului”

Cele mai multe incendii din Grecia au fost declanșate „de mâna omului”

Cele mai multe incendii din Grecia au fost declanșate „de mâna omului”
Incendiu de vegetație în apropiere de Atena, 19 iulie 2023. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01.08.2023

Cele mai multe incendii din Grecia au fost declanșate „de mâna omului”, potrivit guvernului. Oficialii dau vina pe piromani pentru majoritatea celor 667 de incendii care s-au extins pe fondul vremii extreme.

Cele mai multe dintre cele 667 de incendii care au izbucnit în Grecia în ultimele săptămâni au fost declanșate „de mâna omului”, a declarat un oficial însărcinat cu criza climatică, citat de The Guardian.

În timp ce țara mediteraneeană iese dintr-o perioadă fără precedent de 15 zile de infern provocat de caniculă, amploarea pagubelor este în sfârșit dezvăluită.

„În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi”

Deși condițiile meteorologice au fost diferite față de orice alt an – experții spunând că primele trei săptămâni din iulie au fost cele mai călduroase din istorie – majoritatea incendiilor ar fi putut fi prevenite, a afirmat vineri guvernul.

Vassilis Kikilias, ministrul grec al crizei climatice și protecției civile, a declarat: „În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi, aproape în toată țara. Din păcate, majoritatea au fost aprinse de mâna omului, fie din neglijență criminală, fie intenționat”.

Kikilias a spus că, în anumite locuri, flăcările au izbucnit în numeroase puncte apropiate, simultan, sugerând implicarea unor piromani care intenționau să răspândească incendiile și mai mult.

Temperaturi record pe o perioadă atât de lungă de timp în Grecia

El a adăugat: „Diferența față de alți ani au fost condițiile meteorologice. Schimbările climatice, care au dus la un val de căldură istoric și fără precedent, sunt aici. Au fost foarte puține zile în care vremea extremă nu a venit cu vânt puternic”.

Meteorologii nu au mai înregistrat niciodată până acum temperaturi record pe o perioadă atât de lungă de timp în Grecia. Cu excepția insulelor din Marea Egee și Marea Ionică, au fost atinse maximele ultimilor 15 ani.

Recent, Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice din Europa au descris luna iulie ca fiind cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase