Home » D:News » Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată

Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată

Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată
Foto: Shutterstock
Publicat: 06.08.2023

Oceanele au atins cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată, în timp ce absorb căldura provocată de schimbările climatice, ceea ce are implicații grave pentru întreaga planetă, susțin specialiștii.

Potrivit serviciului Copernicus al UE pentru schimbări climatice, temperatura medie zilnică globală de la suprafața mării a depășit săptămâna aceasta un record înregistrat în 2016.

Temperatura a ajuns la 20,96C, cu mult peste media din această perioadă a anului, potrivit BBC.

Oceanele au atins temperaturi record

„Supunem oceanele la mai mult stres decât am făcut-o în orice alt moment din istorie”, susține Matt Frost de la Plymouth Marine Lab din Marea Britanie, referindu-se la modul în care poluarea și pescuitul excesiv afectează oceanele.

Oceanele sunt un regulator vital al climei. Ele absorb căldura, produc jumătate din oxigenul de pe Pământ și determină fenomenele meteorologice.

„Apa se simte ca o baie atunci când sari în ea. În acest moment se înregistrează o decolorare generalizată a coralilor la recifele de mică adâncime din Florida, iar mulți corali au murit deja”, consideră Kathryn Lesneski, care monitorizează valul de căldură marină din Golful Mexic pentru National Oceanic and Atmospheric Administration.

Apele mai calde au o capacitate mai mică de a absorbi dioxidul de carbon, ceea ce înseamnă că o cantitate mai mare din acest gaz care încălzește planeta va rămâne în atmosferă. De asemenea, apa caldă poate accelera topirea ghețarilor ceea ce duce la o creștere a nivelului mării.

Valurile de căldură perturbă speciile marine, cum ar fi peștii și balenele, deoarece acestea se deplasează în căutarea unor ape mai reci, perturbând lanțul trofic. Experții avertizează că stocurile de pește ar putea fi afectate. Unele animale de pradă, inclusiv rechinii, pot deveni agresive, deoarece sunt derutate de temperaturile mai ridicate.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase