Home » D:News » Schimb de replici între rivalii republicani la prima dezbatere pentru alegerile din 2024

Schimb de replici între rivalii republicani la prima dezbatere pentru alegerile din 2024

Schimb de replici între rivalii republicani la prima dezbatere pentru alegerile din 2024
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.08.2023

Opt candidați republicani la alegerile prezidențiale au făcut schimb de replici recent la prima lor dezbatere pentru alegerile din 2024, în timp ce se luptau pentru a se poziționa în spatele liderului absent, Donald Trump, potrivit Reuters.

Donald Trump, care a fost absent de la prima dezbatere a republicanilor pentru alegerile din 2024, a luat în derâdere evenimentul într-un interviu înregistrat în prealabil cu scopul de a atrage telespectatorii.

Dezbaterea de două ore a oferit o imagine a provocărilor profunde cu care se confruntă contracandidații în încercarea de a-l detrona pe Trump de pe poziția sa de lider.

Cele mai dramatice momente ale dezbaterii

În timp ce fostul președinte a făcut pasul extraordinar de a lipsi complet de la dezbatere, rivalii săi au rămas să se atace între ei pentru a încerca să apară ca cea mai viabilă alternativă, cu cinci luni înainte de prima competiție republicană de nominalizare la alegerile prezidențiale din Iowa și cu mai mult de 14 luni înainte de alegeri.

În timp ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-a situat în mod constant pe locul al doilea în sondaje, deși cu mult în urma lui Trump, Vivek Ramaswamy, antreprenor în domeniul tehnologiei în vârstă de 38 de ani, a fost cel care s-a aflat în centrul multora dintre cele mai dramatice momente ale dezbaterii de la Fox News.

Un apărător înverșunat al lui Trump

Ramaswamy, un apărător înverșunat al lui Donald Trump, care este în creștere în sondajele naționale, este considerat de rivalii săi mai experimentați o amenințare mai mare decât DeSantis.

„Nu avem nevoie să aducem un începător”, a declarat fostul vicepreședinte Mike Pence, în timp ce fostul guvernator de New Jersey Chris Christie l-a acuzat pe Ramaswamy că sună „ca ChatGPT”, o referire la inteligența artificială.

Ramaswamy a ripostat subliniind statutul său de outsider, numindu-i pe toți ceilalți de pe scenă „cumpărați și plătiți” și acuzându-l pe DeSantis că este o „marionetă a super PAC”, o referire la comitetele independente de acțiune politică care, de obicei, strâng sume nelimitate de bani de la corporații și persoane fizice.

Cea mai izolaționistă poziție cu privire la războiul dintre Ucraina și Rusia

De asemenea, el a adoptat cea mai izolaționistă poziție cu privire la războiul dintre Ucraina și Rusia, susținând că acesta nu este o prioritate pentru SUA și spunând că va pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei. Acest lucru a atras o mustrare tăioasă din partea lui Nikki Haley, fost ambasador la Națiunile Unite.

Dezbaterea fusese considerată un potențial moment crucial pentru DeSantis, a cărui campanie a fost zguduită de tulburări de personal pe fondul unui declin lent, dar constant în sondaje.

Trump, care rămâne favoritul clar în rândul alegătorilor republicani, în ciuda celor patru acuzații penale, a ales să lipsească de la eveniment în favoarea unui interviu amical cu comentatorul conservator Tucker Carlson, care a început să fie difuzat online cu câteva minute înainte de începerea dezbaterii. Interviul a avut aproximativ 74 de milioane de vizualizări pe X, fostul Twitter, pe parcursul celor 46 de minute.

Trump a refuzat să răspundă direct

Trump a refuzat să răspundă direct la întrebările provocatoare puse de Carlson, cum ar fi dacă în Statele Unite urmează un război civil. În schimb, el s-a limitat la teme bine cunoscute: afirmații false că a câștigat alegerile din 2020, promisiunea de a înăspri controalele în domeniul imigrației și insulte la adresa președintelui Joe Biden și a unora dintre rivalii săi republicani.

„Să stau acolo timp de o oră, sau două ore, indiferent cât va fi, și să fiu hărțuit de oameni care nici măcar nu ar trebui să candideze la președinție și de o rețea care nu este deosebit de prietenoasă cu mine?”, l-a întrebat el pe Carlson.

Dezbaterea a avut loc cu o zi înainte ca Trump să se predea în Atlanta pentru a răspunde acuzațiilor pe care a încercat să le anuleze în urma pierderii alegerilor în acest stat.

„Comportamentul este sub demnitatea funcției de președinte al Statelor Unite”

Șase dintre cei opt participanți la dezbatere au ridicat mâna atunci când au fost întrebați dacă l-ar susține pe Trump în calitate de candidat chiar dacă acesta ar fi fost condamnat pentru o infracțiune – guvernatorul Dakota de Nord Doug Burgum, DeSantis, Haley, Pence, Ramaswamy și senatorul american Tim Scott.

Christie, care a părut să înceapă să ridice mâna înainte de a da din deget, și fostul guvernator al statului Arkansas Asa Hutchinson au refuzat. Ambii au fost critici vocali ai eforturilor lui Trump de a anula pierderea alegerilor din 2020.

„Indiferent dacă credeți sau nu că acuzațiile penale sunt corecte sau nu, comportamentul este sub demnitatea funcției de președinte al Statelor Unite”, a spus Christie în huiduielile unei mulțimi zgomotoase și partizane.

Acest lucru a dus la un du-te-vino tăios între Christie, cel mai mare critic al lui Trump dintre candidații republicani, și Ramaswamy, cel mai înfocat apărător al lui Trump.

„Donald Trump este motivat de răzbunare și supărare”

„Sincer să fiu sincer, afirmația ta că Donald Trump este motivat de răzbunare și supărare ar fi mult mai credibilă dacă întreaga ta campanie nu s-ar baza pe răzbunare și supărare împotriva unui singur om”, a spus Ramaswamy, determinându-l pe Christie să răspundă: „Mă faci să râd”.

Sondajele arată că majoritatea republicanilor consideră că acuzațiile penale împotriva lui Trump, în vârstă de 77 de ani, sunt motivate politic, ceea ce face ca subiectul să fie unul dificil de abordat pentru rivalii săi.

În cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos publicat luna aceasta, Trump deținea 47% din voturile republicanilor la nivel național, iar DeSantis a scăzut cu șase puncte procentuale față de iulie, ajungând la 13%. Niciunul dintre ceilalți candidați nu a depășit o singură cifră.

„Țara noastră este în declin”

De asemenea, candidații s-au năpustit de la început asupra lui Biden, care e democrat. Moderatorii Martha MacCallum și Bret Baier, ambii prezentatori Fox News, au început dezbaterea întrebându-l despre economia americană.

„Țara noastră este în declin”, a spus DeSantis. „Trebuie să inversăm Bidenomics, astfel încât familiile din clasa de mijloc să aibă din nou șansa de a reuși”.

Deși economia a dat dovadă de o rezistență surprinzătoare, sfidând previziunile de recesiune cu o piață a muncii robustă, sondajele arată că mulți alegători – inclusiv cei care l-au susținut pe Biden în 2020 – consideră că economia s-a înrăutățit în primii trei ani de mandat, pe fondul unei inflații persistente.

Candidații au fost întrebați, de asemenea, despre avort

Candidații au fost întrebați, de asemenea, despre avort, o problemă care i-a frământat pe republicani de când Curtea Supremă a SUA a eliminat anul trecut dreptul la avort la nivel național.

Pence, cel mai aprig oponent anti-avort din competiție, a criticat-o pe Haley pentru că a spus că trebuie să se ajungă la un consens bipartizan cu privire la o abordare federală.

Haley, care ar fi prima femeie care ar câștiga nominalizarea prezidențială republicană, a răspuns că nu este practic să susțină limite la nivel național, având în vedere opoziția democraților.

DeSantis, care a promulgat o interdicție de șase săptămâni în Florida, nu a precizat dacă va susține o interdicție similară la nivel național, spunând că înțelege că diferite state vor adopta poziții diferite.

„Uite, înțeleg, Wisconsin va proceda diferit față de Texas”, a spus el. „Dar voi susține cauza vieții ca guvernator și ca președinte”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase