Președintele ales al Guatemalei și vicepreședintele său, amenințați cu moartea

27 08. 2023, 09:00
Sursa foto: Profimedia

Comisia interamericană pentru drepturile omului a cerut recent Guatemalei să ofere mai multă protecție președintelui ales Bernardo Arevalo și cales Karin Herrera. Sunt invocate riscuri „grave și urgente” la adresa vieții lor, scrie Reuters.

Într-o declarație, comisia a precizat că amenințările includ două comploturi împotriva vieții politicienilor. În replică, guvernul a declarat că a întărit deja securitatea și a cerut CIDDC să fie „prudentă”.

Candidatul anticorupție Arevalo a câștigat recent, cu o victorie zdrobitoare, turul doi al alegerilor prezidențiale din Guatemala, după un efort de descalificare a partidului său și de marginalizare a candidaturii sale.

Înainte de turul doi, Arevalo a declarat că se aștepta la încercări de a-l împiedica să preia funcția în cazul în care va câștiga.

Două planuri împotriva vieților lui Arevalo și Herrera

IACHR, un organ autonom al Organizației Statelor Americane, cu sediul la Washington, a declarat că a solicitat în mod oficial guvernului guatemalez să ia măsuri de precauție pentru a proteja viețile lui Arevalo și Herrera.

Comisia a citat două planuri împotriva vieților lui Arevalo și Herrera, inclusiv unul care a fost alertat de procurorii guatemalezi, fără a oferi mai multe detalii.

CIDDC, observând că autoritățile guatemaleze le-au spus că Arevalo și Herrera au un „sistem de protecție extins” pe care statul l-a întărit, a cerut guvernului să raporteze acțiunile pe care le-a întreprins pentru a investiga amenințările.

Guvernul a oferit „toate măsurile de protecție necesare”

Guvernul, într-o declarație, a afirmat că a oferit „toate măsurile de protecție necesare”.

„Comisia trebuie să vorbească întotdeauna în mod obiectiv și să garanteze imparțialitatea din cauza consecințelor unor declarații nefondate”, a declarat guvernul.