Home » D:News » Un american a returnat 30 de antichități în Italia, după ce a citit despre traficul ilegal cu artefacte

Un american a returnat 30 de antichități în Italia, după ce a citit despre traficul ilegal cu artefacte

Un american a returnat 30 de antichități în Italia, după ce a citit despre traficul ilegal cu artefacte
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.05.2023

Un cetățean american a returnat Italiei 30 de antichități, după ce a citit un raport despre un compatriot care a trimis 19 antichități înapoi în țările lor de origine, în contextul în care se vorbește tot mai des despre artefacte furate.

Jay Stanley, care trăiește în Ben Lomond, California, SUA, a predat vase și figurine care datează din secolele VI-III î.Hr.

Stanley le-a găsit într-un dulap din casa tatălui său, John, care a decedat în octombrie anul trecut. Obiectele i-au adus aminte lui Jay de copilăria petrecută în Italia.

Tatăl său a fost profesor de muzică, iar mama sa bibliotecară școlară și au locuit timp de zece ani în Napoli, relatează The Guardian.

Cum a decis americanul să returneze antichitățile în Italia?

Stanley, un inginer de baze de date pentru un start-up de Inteligență Artificială, nu știe de unde au fost achiziționate antichitățile, dar a sugerat că acestea ar putea fi dintr-o piață din Napoli.

Părinții lui îl luau mereu la muzee, insuflându-i pasiunea pentru istorie și arheologie, iar el înțelege acum că antichitățile ar putea să provină din săpături ilegale, deoarece nu aveau un istoric de colectare.

„Îmi stătea în minte. Ce voi face cu aceste lucruri?”, a spus Stanley.

Acesta a găsit răspunsuri într-un articol The Guardian despre John Gomperts din Washington, care a renunțat anul trecut la artefacte antice, pe care le moștenise de la bunica sa. De asemenea, nici acele piese nu aveau o istorie de colectare, iar Gomperts a fost îngrijorat cu privire la implicațiile faptului de a avea în posesie antichități posibil căpătate prin jefuire.

El a considerat că este necesar, atât din punct de vedere legal, cât și etic, să returneze obiectele în Italia, Grecia, Cipru și, respectiv, Pakistan, urmând sfatul profesorului Christos Tsirogiannis, fost arheolog principal de teren la Universitatea din Cambridge, Anglia.

Traficul ilicit de antichități

Gomperts a apelat inițial la Tsirogiannis după ce i-a văzut numele într-un raport anterior al Guardian despre o sculptură romană, care era scoasă la licitație în ciuda legăturii sale cu un dealer implicat în comerțul ilicit.

Stabilit la Cambridge, Tsirogiannis conduce cercetările privind traficul ilicit de antichități pentru catedra UNESCO privind amenințările la adresa patrimoniului cultural de la Universitatea Ioniană din Corfu, Grecia.

În peste 17 ani, el a identificat în cadrul unor case de licitații, galerii comerciale, colecții private și muzee 1.663 de obiecte furate, alertând poliția și guvernele și ajutând la repatrierea obiectelor.

„Acestea sunt grecești, din secolele VI-III î.Hr., dar din diferite zone din Italia. L-am sfătuit că antichitățile neprobate de origine italiană ar trebui returnate în Italia. El aflase de la The Guardian despre cazul Gomperts, ne-a contactat pentru a cere sfaturi și a vrut să își returneze antichitățile”, a spus Tsirogiannis despre antichitățile lui Stanley.

Bărbatul i-a îndemnat și pe alți deținători de antichități să îi urmeze exemplul

Stanley i-a îndemnat și pe alți deținători să îi urmeze exemplul. „Conștiința mea este curată. Aceasta este marea răsplată”, a spus Stanley.

El a împachetat cu grijă antichitățile și le-a trimis Ambasadei Italiei la Washington DC. Ambasada le-a mulțumit într-o scrisoare atât lui Tsirogiannis, cât și lui Stanley.

„Vă suntem foarte recunoscători pentru oferta dumneavoastră de a returna piesele guvernului italian pentru a fi păstrate și conservate. Am primit fotografiile, care ne-au fost utile pentru a evalua starea de conservare și proveniența lor, în vederea planificării viitoarei repatrieri”, se arată în scrisoarea trimisă de Ambasada Italiei la Washington.

Un american a returnat 30 de antichități în Italia, după ce a citit despre traficul ilegal cu artefacte

Vă mai recomandăm și: 

Artefacte romane și monede dacice, recuperate și predate muzeelor din Mehedinți, Dolj și Alba

O groapă de sacrificiu, plină cu artefacte de jad, a fost descoperită în China

Test de cultură generală. La ce era folosit Colosseumul în antichitate?

Povestea craniilor de cristal ale aztecilor. Artefacte adevărate sau doar falsuri ieftine?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase