Home » Istorie » O uriașă civilizație mayașă, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Guatemala

O uriașă civilizație mayașă, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Guatemala

O uriașă civilizație mayașă, veche de 2.000 de ani, a fost descoperită în Guatemala
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2022

O echipă de cercetători din SUA, Franța și Guatemala, a descoperit o civilizație mayașă foarte mare, veche de 2.000 de ani, în nordul Guatemalei.

În lucrare, grupul descrie utilizarea LiDAR pentru a efectua un studiu al zonei.

LiDAR este un sistem de detecție similar cu radarul, dar care se bazează pe lumina laser și nu pe undele radio. În ultimii ani, acesta a fost folosit pentru a scana părți din pădurile tropicale dense pentru a găsi semne ale civilizațiilor antice.

Laserele utilizate în astfel de sisteme sunt capabile să pătrundă învelișurile vegetale de deasupra pădurilor tropicale, dezvăluind ceea ce se află pe sol, sub ele.

Civilizația antică era formată din peste 1.000 de așezări

În acest nou efort, cercetătorii au survolat zone din Guatemala, ca parte a unui efort de cartografiere, când au dat peste ceea ce ei descriu ca fiind o vastă civilizație mayașă antică.

Studiind hărțile, aceștia au putut vedea că civilizația antică era formată din peste 1.000 de așezări, majoritatea fiind legate între ele prin mai multe drumuri carosabile.

De asemenea, cercetătorii au putut observa că oamenii care locuiau în așezări erau foarte bine înghesuiți – o constatare care contrazice teoriile care sugerează că așezările timpurii mesoamericane aveau tendința de a fi slab populate, scrie Phys.org.

Echipa a găsit și urme ale unor platforme și piramide mari în unele așezări

Căile de comunicație au făcut ca oamenii din civilizație să poată vizita relativ ușor alte așezări. În plus, cercetătorii remarcă faptul că rețeaua de drumuri ar fi permis eforturi colective de muncă.

Ei au găsit, de asemenea, dovezi ale unor platforme și piramide mari în unele așezări, ceea ce sugerează că unele dintre ele au servit drept centre pentru muncă, recreere și politică. De asemenea, ei remarcă faptul că unele dintre așezări aveau terenuri de joc cu mingi care, conform cercetărilor anterioare, au fost folosite pentru practicarea unei varietăți de sporturi native din regiune.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că locuitorii civilizației au construit canale pentru a muta apa și rezervoare pentru a o reține, pentru a permite utilizarea în perioadele secetoase.

Lucrarea a fost publicată în revista Ancient Mesoamerica.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Arheologii au descoperit o statuie mayașă fără cap. Ce simbolizează?

Arheologii au descoperit măști mayașe la Toniná. Ce simbolizează chipurile din trecut?

Secretele uriașului oraș mayaș antic Calakmul, dezvăluite cu ajutorul LIDAR

Cacao, alimentul sacru al mayașilor, nu era destinat exclusiv elitelor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase