Mii de roșcați au sărbătorit la festivalul anual din Țările de Jos

29 08. 2023, 02:00
Sursa foto: Profimedia

Mii de persoane s-au adunat recent în Țările de Jos pentru a-și sărbători părul roșcat la festivalul anual Redhead Days din orașul Tilburg, situat în sudul țării, relatează Reuters.

Scoțianul Liam Hunter, în vârstă de 30 de ani, a declarat pentru Reuters că participarea la festivalul de trei zile l-a făcut să se simtă mai bine în pielea sa. La fel ca mulți roșcați, Hunter a spus că a fost agresat din cauza culorii neobișnuite a părului său.

„Nu mă mai simt singur, mă simt împreună, parte din ceva, a spus el, privind spre terenul festivalului, „fiind aici mă simt împlinit”.

Roșcații reprezintă între 1 și 2 la sută din populația lumii

Potrivit organizatorilor, aproximativ 5.000 de roșcați din diferite țări au venit la festivalul care a oferit ateliere de pictură, sfaturi de machiaj și de îngrijire a pielii, ședințe foto, muzică și evenimente de tip speed meet.

Roșcații reprezintă între 1 și 2 la sută din populația lumii, cu o frecvență mai mare, între 2 și 6 la sută, la persoanele cu strămoși din nordul sau nord-vestul Europei.

Festivalul olandez a început din întâmplare, după ce organizatorul și pictorul amator Bart Rouwenhorst a dat un anunț într-un ziar regional în 2005 pentru 15 modele cu părul roșcat, iar 150 de persoane au răspuns.

Festivalul roșcaților a început din întâmplare

Rouwenhorst, care nu este el însuși roșcat, a decis să facă o fotografie de grup cu toate persoanele care au contactat. Această adunare a avut un asemenea succes și a atras atât de multă atenție, încât organizatorii au decis să facă din ea un eveniment anual.

În 2013, festivalul a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare adunare de persoane cu părul roșcat natural, cu 1.672 de roșcați în tradiționala fotografie de grup.