Home » Știință » Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința

Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința

Poate stresul să accelereze albirea părului? Iată ce spune știința
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 05.03.2023

Există o veche credință potrivit căreia albirea părului este mai mult decât o chestiune de timp și vârstă. Este un indicator al vieții trăite. Zicala „mă faci să albesc” sugerează că șuvițele argintii sunt o mărturie a grijilor, în timp ce părul Mariei Antoaneta s-a albit într-o singură noapte, după ce a aflat de execuția sa, potrivit legendei.

Dar poate într-adevăr experiența de viață a unei persoane să schimbe culoarea părului? Știința sugerează că, în timp ce culoarea părului se estompează în mod natural în timp, anumiți factori pot să accelereze această schimbare, iar stresul nu este exclus, potrivit Live Science.

Stresul este o reacție normală la presiunile zilnice, dar poate să devină nesănătos atunci când tulbură funcționarea zilnică a unei persoane, potrivit Asociației Americane de Psihologie.

Stresul manifestat indirect se reflectă asupra părului

Stresul nu este principala cauză pentru albirea părului. Genele dictează, în mare parte, momentul în care părul unei persoane începe să albească, dar „stresul poate accelera” procesul, a spus David Kingsley, cercetător în pierderea părului și președinte al Societății Mondiale de Tricologie.

Tricologia este știința care studiază afecțiunile părului și ale scalpului.

Chiar și stresul manifestat în mod indirect, precum malnutriția, problemele tiroidiene, dezechilibrul hormonal și anemia pot avea un impact asupra pigmentării părului, conform cercetătorului Kingsley.

La șoareci, stresul poate să epuizeze celulele care pigmentează părul, cunocute sub numele de melanocite, potrivit unui studiu publicat în 2020 în revista Nature. Melanocitele sunt produse de celule stem care trăiesc în foliculii de păr.

Deși aceste constatări nu pot fi aplicate neapărat oamenilor, un studiu din 2021, publicat în eLife, a arătat că stresul poate cauza albirea părului și la oameni, doar că schimbarea nu este întotdeauna permanentă.

Înaintarea în vârstă accentuează albirea părului

Participanții la studiu au spus că experiențele stresante, cum ar fi pierderea locului de muncă, au fost legate de încărunțire. Cu toate acestea, eliminarea factorului de stres poate inversa încărunțirea.

„A existat o persoană care a plecat în vacanță, iar cinci fire de păr de pe capul acelei persoane au revenit, în timpul vacanței, la culoarea închisă, naturală”, a declarat într-un comunicat Martin Picard, neurolog la Universitatea Columbia și autorul principal al studiului.

La baza modelării matematice, Picard și colegii săi au sugerat că părul trebuie să atingă un prag ca să devină grizonant. La vârsta mijlocie, atunci când o persoană este mai aproape de acel prag, stresul poate împinge firul de păr peste limită.

Acest lucru, a explicat Kingsley, se întâmplă din cauză că celulele melanocitare devin mai vulnerabile pe măsură ce îmbătrânesc. Astfel, un factor de stres suplimentar poate „schimba momentul” declanșării încărunțirii.

În urma acestor descoperiri științifice, rămâne clar un mesaj esențial. „Ceea ce facem are un impact material asupra unor lucruri pe care obișnuiam să le considerăm ireversibile, precum albirea părului”, a spus Picard.

Vă mai recomandăm și:

Un nou experiment explică de ce unii oameni au părul creț

O companie de produse de îngrijire a părului, dată în judecată de zeci de femei

Pierderea părului la bărbați, asociată cu o băutură foarte populară

Alopecia severă (căderea părului) ar putea fi tratată cu un medicament comun pentru artrită

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase