Home » D:News » SUA rămâne cea mai mare economie a lumii. Investitorii nu mai au încredere în China

SUA rămâne cea mai mare economie a lumii. Investitorii nu mai au încredere în China

SUA rămâne cea mai mare economie a lumii. Investitorii nu mai au încredere în China
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.09.2023

China nu este mai pe cale să depăşească economic SUA şi este posibil să nu o poată face niciodată. Încrederea investitorilor în Beijing s-a disipat, în timp ce economia americană este într-o formă mai bună decât se credea anterior.

China nu este mai pe cale să depăşească economic SUA şi este posibil să nu o poată face niciodată pe măsură ce încrederea investitorilor se disipează.

Potrivit Bloomberg Economics, citat de ZF, PIB-ul Chinei îl va depăşi pe cel american undeva prin anul 2045, dar chiar şi atunci acest lucru se va întâmpla la limită „înainte de a cădea înapoi”. Înainte de pandemia de COVID-19 economiştii se aşteptau ca PIB-ul chinez să învingă SUA la începutul următorului deceniu.

Economiştii se aşteptau ca PIB-ul chinez să învingă SUA

„China intră într-o etapă de creştere lentă mai devreme decât ne aşteptam”, au explicat economiştii de la Bloomberg Economics într-un raport. „Revenirea post-pandemică este slabă, reflectând problemele adânci ale pieţei imobiliare şi a încrederii scăzute în abilitatea Beijingului de a gestiona criza”

Analiştii prevăd o creştere a economiei chineze de 3,5% în 2030 şi de 1% în 2050. Noile ţinte sunt mai scăzute decât cele anterioare de 4,3% respectiv 1,6%.

SUA pare să fie într-o formă mai bună decât au prezis economiştii

Economia Chinei a crescut cu 3% anul trecut, una dintre cele mai lente ritmuri de creştere ale ultimelor decenii, pe măsură ce gestionarea defectuoasă a pandemiei şi criza imobiliară îşi spun cuvântul. Redeschiderea către lume a dat speranţa că situaţia se va îmbunătăţi în acest an. Cu toate acestea, exporturile au scăzut iar problemele din piaţa imobiliară nu fac decât să se accentueze.

În contrast, SUA pare să fie într-o formă mai bună decât mulţi economişti au prezis cu doar câteva luni în urmă. O piaţă a forţei de muncă rezilientă şi scăderea inflaţiei alimentează încrederea că economia americană poate evita recesiunea.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase