Home » D:News » Industria turismului din Europa a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei

Industria turismului din Europa a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei

Industria turismului din Europa a revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.09.2023

Bulgaria plânge după turiştii ruşi, Ungaria se bucură la o mână de vizitatori chinezi, şi totuşi armatele de turişti au revenit în Europa în această vară, scrie Financial Times, preluat de Ziarul Financiar.

În pofida scumpirilor dramatice, rezervările de zboruri către Europa nordică au fost cu 25% mai mari în iunie-august comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi au crescut cu 13% către Europa de Sud.

Gradul de ocupare a hotelurilor de pe continent a fost în iulie cu doar 4% sub nivelurile prepandemice pen­tru aceeaşi lună din 2019, sfidând o creştere puternică a preţurilor camerelor.

Spania a primit 47,6 milioane de turişti străini

Ministrul francez al Turismului Olivia Gregoire a anticipat recent că cea mai vizitată ţară din lume va be­neficia de câştiguri record de 64-67 mi­liarde de euro de pe urma turismului internaţional în acest an după un sezon estival „foarte bun“.

Spania a primit 47,6 milioane de turişti străini în decurs de şapte luni până la finalul lunii iulie, cu doar 0,8% sub nivelul din 2019. Simon Vincent, preşedinte pe Europa, Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul Hilton, a pus succesul se­zonului estival actual pe seama „rezi­lienţei consumatorului şi volumului de americani”.

Inflaţia şi costu­rile crescute de călătorie pun presiu­ne pe buzunare

Barcelona este aşteptată să pri­mească cu 16% mai mulţi vizitatori americani în acest an decât în 2019, în timp ce numărul vizitatorilor ame­ricani din Londra este estimat să urce cu 13%.

Potrivit European Travel Com­mission (ETC), redresarea sectorului european al turismului continuă în pofida problemelor economice, atin­gând aproximativ 95% din nivelurile din 2019 la capitolul sosiri de turişti internaţionali. Deşi inflaţia şi costu­rile crescute de călătorie pun presiu­ne pe buzunarele consumatorilor, chel­tu­ie­lile pe călătorii sunt în continuare prioritizate în faţa altor cheltuieli.

Ultimele date arată că un sfert dintre destinaţiile europene au depăşit nivelurile prepandemice de turişti străini, potrivit Schengenvisainfo.com.

Polonia a atras un număr record de turişti cehi

Cele mai recente date arată că 52% dintre destinaţii au depăşit nivelurile pre-pandemice din punct de vedere al numărului de turişti americani până acum în acest an. Pe fondul inflaţiei ridicate şi unei potenţiale recesiuni, accesibilitatea va fi un factor cheie în alegerea destinaţiilor din interiorul Europei.

Destinaţii ca Portugalia, Turcia şi Muntenegru au raportat o creştere substanţială a sosirilor din SUA. În Europa de est, Letonia şi Polonia au consemnat de asemenea creşteri la acest capitol.

Polonia a atras şi un număr record de turişti cehi în acest an. Pe lângă atractivitatea ca ţară, Polonia a devenit populară şi graţie accesibilităţii sale. În plus, ţara este aşteptată să se bucure de o creştere a turismului estival pe fondul schimbărilor climatice.

Sectorul de turism, salvat de turiştii internaţionali

În Ungaria, sectorul de turism a fost salvat şi el de turiştii internaţionali, notează Daily News Hungary.

Numărul înnoptărilor turiştilor străini au urcat cu 12,7% la 2.561.000. Nemţii au petrecut 412.000 nopţi în unităţile turistice din Ungaria în iulie, mai mult decât orice altă naţionalitate, fiind urmaţi de polonezi şi cehi.

La nivel european, totuşi, sezonul solid din acest an nu se datorează doar vizitatorilor internaţionali. Operatorii spun că siguranţa bugetară oferită de vacanţele petrecute pe plan intern a contribuit la menţinerea cererii ridicate.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase