Home » D:News » Peste 40% dintre porcii din România, crescuți în gospodăriile populaţiei

Peste 40% dintre porcii din România, crescuți în gospodăriile populaţiei

Publicat: 18.09.2023
Peste 40% dintre porcii din România, crescuți în gospodăriile populaţiei
Foto: @kallerna/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Tradiţia creşterii porcilor în propria curte se vede în cifre. Circa 400.000 de gospodării din România deţin un număr similar de porci cu 360 de ferme comerciale, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

Cum acoperim deficitul de 830 mil. euro la carnea de porc, dacă peste 40% din efectivele de porcine sunt în gospodăriile populaţiei, care au până în cinci porci fiecare, şi carnea este folosită, în principal, pentru consumul propriu?

„Gospodăriile populației asigură 10%, maximum 20% din consum în vremurile bune. Grosul producţiei era în fermele comerciale, care duceau greul în acest sector. Deficitul pe carne de porc este, în primul rând, din cauza scăderii efectivelor din fermele comerciale“, explică șeful unei ferme mari de porci.

România creşte circa 1,25 milioane de porci

Românii care cresc porci în curte au efective aproape de dimensiunea efectivelor din fermele comerciale, de mari dimensiuni, arată datele oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) la solicitarea ZF. Acest lucru indică o tradiţie şi o practică puternică a creşterii porcilor în gospodăriile individuale.

În gospodăriile populaţiei, 398.269 la număr, România creşte circa 1,25 milioane de porci. În fermele mari, comerciale, 361 la număr, de 1.000 de ori mai puţine decât exploataţiile non profesionale sau de subzitenţă, creşte 1,6 milioane de porci, potrivit ANSVSA.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase