Home » D:News » Rusia a cerut Curții de la Haga să respingă contestația privind genocidul din Ucraina

Rusia a cerut Curții de la Haga să respingă contestația privind genocidul din Ucraina

Rusia a cerut Curții de la Haga să respingă contestația privind genocidul din Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.09.2023

Rusia a cerut instanței supreme a ONU de la Haga să respingă ceea ce a declarat că este un caz „iremediabil viciat” care contestă argumentul Moscovei potrivit căruia invazia în Ucraina a fost efectuată pentru a preveni un genocid, relatează Reuters.

Solicitarea Rusiei a fost făcută la începutul audierilor care se ocupă de jurisdicția Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

Moscova spune că Ucraina a folosit cazul ca o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii militare a Rusiei. Experții spun că o hotărâre în favoarea Kievului nu ar opri războiul, dar ar putea avea un impact asupra viitoarelor plăți de despăgubire.

Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional

Ucraina a intentat acțiunea la câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut.

Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Ucraina susține că nu a existat niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde se luptă cu forțele susținute de Rusia din 2014, și că tratatul privind genocidul nu permite o invazie pentru a opri un presupus genocid.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid. Luni, Rusia a repetat acuzațiile potrivit cărora „regimul rusofob și neonazist de la Kiev” se folosește de Convenția ONU privind genocidul din 1948, la care ambele țări sunt parte, ca pretext pentru a „târî” un caz în fața instanței.

Audierile, care vor dura până la 27 septembrie, nu vor analiza fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicția. Convenția definește genocidul ca fiind crimele comise „cu intenția de a distruge, în totalitate sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

Agentul Rusiei la tribunal, Gennady Kuzmin a concluzionat că „poziția juridică a Ucrainei este iremediabil greșită și în contradicție cu jurisprudența de lungă durată a acestei instanțe” și a cerut judecătorilor să respingă cazul.

Instanța a ordonat Rusiei să înceteze  acțiunile militare în Ucraina

Ucraina va prezenta argumente privind motivele pentru care instanța are jurisdicție pentru ca acest caz să continue. De asemenea, miercuri, instanța va audia alte 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanța are competența de a continua cazul. Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o decizie preliminară în acest caz în luna martie a anului trecut.

Pe baza acesteia, instanța a ordonat Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.

Până în prezent, Rusia a ignorat ordinele CIJ de a înceta acțiunile sale militare, iar instanța nu are nicio modalitate de a pune în aplicare deciziile sale, însă experții spun că acestea ar putea avea implicații în ceea ce privește plata despăgubirilor după război.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase