Home » D:News » Țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume

Țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume

Țara cu cea mai îmbătrânită populație din lume
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.09.2023

Populația Japoniei a atins, în premieră, un nivel ridicat privind îmbătrânirea. Potrivit statisticilor oficiale, una din 10 persoane are cel puțin 80 de ani și aproape o treime din populație are peste 65 de ani.

Pentru prima dată, una din 10 persoane din Japonia are 80 de ani sau mai mult. Datele naționale mai arată că 29,1% din cei 125 de milioane de locuitori au vârsta de 65 de ani sau mai mult, ceea ce reprezintă un alt record.

Japonia are una dintre cele mai scăzute rate de natalitate din lume și s-a luptat mult timp cu acest fenomen.

Japonia are în prezent cea mai îmbătrânită populație din lume

Potrivit ONU, Japonia are în prezent cea mai îmbătrânită populație din lume, măsurată prin proporția de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Această proporție este de 24,5% în Italia și de 23,6% în Finlanda, țări care se situează pe locurile doi și trei în clasamentul ONU.

În Japonia, se preconizează că persoanele cu vârste de peste 65 de ani vor reprezenta 34,8% din populație până în 2040, potrivit Institutului Național de Cercetare a Populației și Securității Sociale.

Anul trecut s-au născut mai puțin de 800.000 de copii

Japonia a aprobat un buget record pentru următorul an fiscal, pentru a acoperi costurile privind securitatea socială.

Până în prezent, eforturile de a stimula rata natalității au avut un succes redus în Japonia. Se estimează că anul trecut în țară s-au născut mai puțin de 800.000 de copii, cel mai mic număr de la primele înregistrări, în secolul al XIX-lea. În urmă cu 50 de ani, în Japonia se nășteau anual peste două milioane de copii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase