Home » D:News » O pasăre extrem de rară, observată pentru prima dată în România

O pasăre extrem de rară, observată pentru prima dată în România

O pasăre extrem de rară, observată pentru prima dată în România
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.10.2023

Un sturz cu creastă galbenă, pasăre americană extrem de rară, a fost observată pentru prima oară în România, pe coasta Mării Negre. Este a treia observație a acestei păsări pe continentul european.

Sturzul cu creastă galbenă (Seiurus aurocapilla) este o silvie neoarctică care cuibărește în pădurile de foioase din Statele Unite și Canada și iernează în pădurile tropicale și subtropicale din Caraibe, Mexic și America Centrală. Este observat extrem de rar în Europa de Vest, cele mai multe observații provenind din Insulele Azore și Islanda.

Aceste păsări sunt probabil împinse spre Europa de vânturi și furtuni puternice din perioada migrației.

„Aceasta este prima observare a acestei specii în România”

Cu toate acestea, reprezentanții Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus spun că au capturat în 17 octombrie un sturz cu creastă galbenă în tabăra de inelare de pe Grindul Chituc.

„Aceasta este prima observare a acestei specii în România și a treia observație de pe continentul european. Pe lângă raritatea americană, am prins și o raritate asiatică în acea zi: un măcăleandru albastru (Tarsiger cyanurus), doar al șaselea inelat în tabără. Cu cele 1106 păsări marcate cu inele pe 17 octombrie am stabilit un nou record zilnic pentru tabăra noastră de cercetare pe care o organizăm de zece ani! Conform calculelor noastre, există șanse foarte mari ca recordul anual de păsări inelate să fie, de asemenea, depășit în următoarele 3 săptămâni”, transmite Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus într-un comunicat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase