Home » D:News » Un pilot american a explicat de ce a încercat să prăbușească un avion cu pasageri

Un pilot american a explicat de ce a încercat să prăbușească un avion cu pasageri

Un pilot american a explicat de ce a încercat să prăbușească un avion cu pasageri
Joseph David Emerson. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.10.2023

Un pilot Alaska Airlines care a încercat să oprească motoarele avionului în timpul zborului le-a spus anchetatorilor că a consumat pentru prima dată ciuperci psihedelice, potrivit Sky News.

Echipajul de zbor a relatat că Joseph David Emerson, în vârstă de 44 de ani, a încercat să oprească motoarele în timpul unui zbor din statul Washington spre California, spun procurorii. Emerson era în afara serviciului și stătea pe un scaun suplimentar în cabina de pilotaj. Martorii mai spun că acesta a încercat să apuce mânerul unei ieșiri de urgență după ce a fost imobilizat.

Joseph David Emerson, pilot al companiei Alaska Airlines, a fost arestat în Oregon și se confruntă cu 83 de capete de acuzare pentru tentativă de omor și cu o acuzare privind punerea în pericol a unei aeronave. Zborul 2059 al Horizon Air a fost deviat spre Portland, unde avionul cu peste 80 de persoane a aterizat în siguranță, iar suspectul în vârstă de 44 de ani a fost reținut de poliție.

„O scurtă luptă care a durat aproximativ 30 de secunde”

A fost făcută publică o parte din dosar, în care se arată că Emerson a purtat o conversație cu căpitanul și cu primul ofițer înainte de a încerca să apuce două mânere roșii care activează sistemul de stingere a incendiilor din avion și taie combustibilul la motoare. După ceea ce echipajul de zbor a descris ca fiind „o scurtă luptă care a durat aproximativ 30 de secunde”, Emerson a părăsit cabina de pilotaj, a precizat FBI.

În document se mai arată că suspectul le-a spus ofițerilor că a crezut că visează când a tras mânerele și că a fost deprimat în ultimele șase luni.

Din documentul instanței nu reiese clar dacă Emerson era drogat cu ciuperci psihedelice. Totuși, un agent FBI a scris într-o declarație sub jurământ că pilotul a vorbit cu poliția despre utilizarea ciupercilor psihedelice și „a spus că era prima dată când lua ciuperci”. Documentele tribunalului spun că Emerson luase „ciuperci magice” cu aproximativ 48 de ore înainte de incident.

O însoțitoare de bord l-a oprit

Însoțitorii de zbor i-au pus lui Emerson centuri de siguranță la încheieturi și l-au așezat în partea din spate a aeronavei, dar în timp ce avionul cobora a încercat să apuce mânerul ieșirii de urgență, potrivit procurorilor. Aceștia au relatat că o însoțitoare de bord l-a oprit.

Căpitanul și primul ofițer au declarat poliției, după aterizarea avionului, că Emerson a spus „nu sunt în regulă” chiar înainte de a întinde mâna pentru a trage de mânere. Ei au reușit să-l oprească înainte ca acesta să tragă mânerele până jos, se arată în declarația dată la poliție.

Apoi, Emerson s-a îndreptat calm spre partea din spate a avionului după ce i s-a spus să părăsească cabina de pilotaj și s-a adresat unei însoțitoare de bord: „Trebuie să mă încătușați chiar acum sau va fi rău”.

Un alt însoțitor de bord l-a auzit spunând: „Am dat totul peste cap, am încercat să-i omor pe toți”.

Incidentul a avut loc la bordul unui avion Embraer 175 cu 76 de locuri. În calitate de pilot aflat în afara serviciului, Emerson a fost autorizat să călătorească pe scaunul din cabina de pilotaj.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase