Home » D:News » Parizienii și-au pierdut entuziasmul pentru Jocurile Olimpice din 2024

Parizienii și-au pierdut entuziasmul pentru Jocurile Olimpice din 2024

Parizienii și-au pierdut entuziasmul pentru Jocurile Olimpice din 2024
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19.11.2023

Așa cum s-a întâmplat și la edițiile precedente, pe măsură ce Olimpiada se apropie de sfârșit și lasă loc Jocurilor Olimpice, nemulțumirea față de acestea crește în rândul locuitorilor orașului gazdă. Procentul parizienilor nemulțumiți s-a dublat în ultimul an, potrivit unui sondaj recent.

Acest lucru se datorează adesea lucrărilor de construcție și dificultăților cauzate de infrastructura masivă care susține cel mai mare eveniment sportiv din lume.

Atitudinea locuitorilor din orașele care au găzduit ultimele două ediții nu se mai poate compara cu entuziasmul generat în Barcelona în timpul Jocurilor Olimpice din 1992, cu pasiunea cu care locuitorii din Beijing au trăit Jocurile din 2008 sau, într-o oarecare măsură, cu entuziasmul resimțit de londonezi și de întreaga țară în timpul Jocurilor Olimpice din 2012.

Critici serioase din partea cetățenilor

Primul exemplu semnificativ a fost Rio de Janeiro 2016, atunci când orașul gazdă a fost ales la apogeul creșterii economice a Braziliei. Cu toate acestea, mai mult de o jumătate de deceniu mai târziu, evenimentul a avut loc într-un context dur de criză, atrăgând critici serioase din partea cetățenilor unui oraș afectat de violență și insecuritate.

Pe măsură ce se apropie luna iulie, sentimentul negativ crește și în capitala Franței, unde aproape jumătate dintre parizieni consideră că este „ceva rău” ca Jocurile din 2024 să se desfășoare la Paris, în principal din cauza preocupărilor legate de securitate și transport.

Jocurile Olimpice vor avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august 2024

Cei 44% dintre parizienii cu o opinie negativă contrastează cu cei 65% dintre francezi care consideră că este „ceva bun” faptul că Jocurile vor avea loc la Paris între 26 iulie și 11 august 2024, potrivit sondajului Odoxa pentru Winamax și RTL.

În urmă cu doi ani, doar 22% dintre respondenții din Paris erau împotriva Jocurilor, astfel că modelul celor două ediții anterioare ale Jocurilor Olimpice pare să se repete. Cu toate acestea, este important de reținut că este vorba de un sondaj la care au participat doar 1.207 parizieni și 1.005 cetățeni din restul țării.

Din motive diferite, edițiile recente ale Jocurilor au fost marcate și ele de o opoziție puternică din partea locuitorilor din Tokyo. Amânarea evenimentului din 2020 pentru 2021 din cauza pandemiei COVID și faptul că competițiile s-au desfășurat în spatele ușilor închise pentru a preveni contagiunea au deranjat chiar și o parte semnificativă a locuitorilor din Tokyo.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase