Home » D:News » Gala Mari Sportivi ProSport 2023! Cele 4 canotoare în care ne punem speranțe la JO de la Paris: Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru

Gala Mari Sportivi ProSport 2023! Cele 4 canotoare în care ne punem speranțe la JO de la Paris: Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru

Gala Mari Sportivi ProSport 2023! Cele 4 canotoare în care ne punem speranțe la JO de la Paris: Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru
Publicat: 21.11.2023

Gala Mari Sportivi ProSport 2023 are loc la data de 28 noiembrie 2023, în cadrul evenimentul urmând a fi premiați cei care au triumfat în lumea sportului în acest an și care prin rezultatele lor au reușit să se califice la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Gala Mari Sportivi ProSport 2023! Cele 4 canotoare în care ne punem speranțe la JO de la Paris: Simona Radiș, Ancuța Bodnar, Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru

Începând de luni, ProSport a început lista celor 60 de sportivi români care vor fi prezenți la Olimpiadă.

Au fost prezentați deja Delvine Relin Meringor (atletism, maraton), Alina Rotaru Kottmann (atletism, săritura în lungime), Andrea Miklos (atletism, 400 metri), dar și înotătorii David Popovici și Vlad Stancu.

Azi este rândul campioanelor olimpice Simona Radiș și Ancuța Bodnar, dar și a perechii Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru.

Împreună cu Nicoleta-Ancuța Bodnar, Simona Radiș a câștigat medalia de argint la Campionatele Mondiale de canotaj din 2019, medalia de aur la Campionatele Europene de canotaj din 2020, 2021 și 2022 și medalia de aur la Jocurile Olimpice de vară din 2020 de la Tokyo.

Simona Radiș (24 de ani), alături de Robert Glință, a fost prima sportivă care a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, respectând recomandarea Comitetului Internațional Olimpic ca drapelul național să fie purtat de o sportivă și un sportiv, ca simbol al luptei pentru egalitatea genurilor.

Ancuța Bodnar (25 ani), după o accidentare la umăr în 2018, a vrut să se lase de sport, dar antrenoarea sa Mariana Lupou a convins-o să continue.

Performanță la Belgrad pentru cuplul recunoscut mondial Radiș – Bodnar

Ultimul rezultat al fetelor noastre în 2023 a fost un loc 1 la Mondiale. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au cucerit medaliile de aur în proba de dublu vâsle feminin, acum două luni, la Campionatele Mondiale de la Belgrad.

Campioanele olimpice en titre s-au impus detaşat, cu timpul de 06 min 46 sec 94/100, fiind urmate de lituaniencele Donata Karaliene şi Dovile Rimkute, 06 min 50 sec 34/100, şi de americancele Kristina Wagner şi Sophia Vitas, 06 min 50 sec 45/100.

„Parisul se vede frumos și se vede foarte aproape. Calificarea este un vis împlinit, a fost obiectivul nostru principal. Bineînțeles că ne dorim să menținem și rezultatul de anul trecut să mai câștigăm un titlu mondial”, au declarat cele două după cursa din Serbia.

Cozmiuc – Dumitru, perechea care ar putea da lovitura la Paris 2024

Ionela Cozmiuc (28 de ani), fostă Lehaci, e deja o sportivă recunoscută la nivel mondial. Acum va concura alături de Mariana Dumitra (19 ani), o tînără de perspectivă.

La Campionatele Mondiale din 2017 și 2018 a cucerit aurul. La Campionatele Europene din 2020 au câștigat medalia de bronz.La Jocurile Olimpice de la Tokyo au obținut locul 6.

La Campionatele Europene din 2022 de la München Ionela Livia Cozmiuc a cucerit medalia de aur în proba de simplu vâsle.

„Soțul meu, Ionuț Cozmiuc, o să continue până la Jocurile Olimpice de la Paris și, după, nu știu, încă nu este hotărât, însă are și el o vârstă, a împlinit deja 31 de ani și ne gândim foarte mult să începem să facem copii și, de ce nu, să-i îndrumăm către canotaj”, a declarat Ionela Cozmiuc, pentru ProSport.

În 2023, Federaţia Română de Canotaj a cucerit 39 de medalii la competiţiile internaţionale importante. Printre acestea se numără 5 la Campionatele Mondiale de seniori (2 de aur, 1 argint, 2 bronz), 6 la Campionatul European de seniori (5 de aur, 1 de argint), 9 la Campionatele Europenele de tineret (8 de aur şi 1 de argint), 2 la Campionatele Mondiale de tineret (2 de aur), 5 la Campionatele Europene de juniori (2 de aur, 3 de argint), 6 la Campionatele Mondiale de juniori (3 de aur, 3 de bronz).

În plus, FRC a reuşit să califice 11 echipaje la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, o premieră absolută în istoria canotajului românesc.

Aceste patru sportive remarcabile au adus onoare României prin performanțele lor uimitoare și vor fi în centrul atenției la Gala Mari Sportivi 2023.

Gala Mari Sportivi 2023 este un eveniment organizat de Prosport în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase