Home » D:News » Una dintre pălăriile celebre ale lui Napoleon Bonaparte, vândută pentru o sumă record

Una dintre pălăriile celebre ale lui Napoleon Bonaparte, vândută pentru o sumă record

Una dintre pălăriile celebre ale lui Napoleon Bonaparte, vândută pentru o sumă record
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.11.2023

Una dintre celebrele pălării negre ale lui Napoleon Bonaparte s-a vândut cu peste 2 milioane de dolari la o licitaţie organizată în Franţa, conform CNN.

Vânzarea în valoare de 1,932 milioane de euro (2,1 milioane de dolari) a stabilit un record pentru pălăriile militare cu două colţuri caracteristice lui Napoleon. Se spune că împăratul francez ar fi avut aproximativ 120 de versiuni ale pălăriei.

Potrivit casei de licitaţii Osenat din Fontainebleau, care a vândut pălăria, au mai rămas doar 16 exemplare, cele mai multe dintre ele fiind acum adăpostite în muzee datorită importanţei lor istorice.

„Oamenii îi recunoşteau pălăria peste tot”

Pălăria făcea parte dintr-o colecţie aparţinând industrialistului francez Jean Louis Noisiez.

Potrivit anunţului online, pălăria, care s-a vândut cu mai mult decât dublul estimării sale iniţiale, a fost realizată de un blănar de la palatul împăratului.

Se crede că Napoleon a purtat această pălărie specială la mijlocul domniei sale.

„Oamenii îi recunoşteau pălăria peste tot”, a declarat Jean-Pierre Osenat, adjudecătorul licitaţiei, înainte de vânzare. El a declarat pentru Reuters că Napoleon purta întotdeauna pălăria cu colţurile aliniate cu umerii.

„Aceasta era imaginea, simbolul împăratului”

„Atunci când o vedeau pe câmpurile de luptă ştiau că Napoleon era acolo, iar când era în privat o avea întotdeauna pe cap sau o avea în mână sau uneori o arunca pe jos. Aceasta era imaginea, simbolul împăratului”, a spus el.

În 2018, o altă versiune a pălăriei a fost vândută cu peste 400.000 de dolari la o licitaţie din Lyon, Franţa. Potrivit casei de licitaţii De Baecque, care a organizat acea vânzare, Napoleon avea în mod constant 12 pălării în serviciu, fiecare dintre ele având o durată de viaţă de trei ani.

Napoleon s-a declarat împărat al Franţei în 1804 şi a avut un impact de durată asupra ţării ca lider militar şi conducător, purtând războaie împotriva multor puteri europene din acea vreme.

Ce alte obiecte au fost scoase la licitaţie?

După înfrângerea în faţa britanicilor în bătălia de la Waterloo din 1815, a abdicat pentru a doua oară şi a fost exilat pe insula izolată Sfânta Elena din Atlanticul de Sud, unde a murit în 1821.

Printre alte obiecte prezentate în cadrul licitaţiei se numără setul de toaletă al lui Napoleon, cu aparat de ras şi periuţă de dinţi şi o batistă pe care acesta a folosit-o pe Sfânta Elena în timp ce era bolnav, scrie Ziarul Financiar.

Vânzarea are loc în contextul în care filmul lui Ridley Scott, în care Joaquin Phoenix îl interpretează pe micul împărat, ajunge pe marele ecrane.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase