Home » D:News » Importatorii de cafea din Uniunea Europeană renunță la micii fermieri din Africa

Importatorii de cafea din Uniunea Europeană renunță la micii fermieri din Africa

Importatorii de cafea din Uniunea Europeană renunță la micii fermieri din Africa
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.12.2023

Importatorii de cafea din Uniunea Europeană încep să reducă achizițiile de la micii fermieri. Asta întrucât se pregătesc pentru o lege istorică a UE care va interzice vânzarea de bunuri legate de distrugerea pădurilor.

Importatorii de cafea din Uniunea Europeană încep să reducă achizițiile de la micii fermieri din Africa și nu numai, în timp ce se pregătesc pentru o lege istorică a UE care va interzice vânzarea de bunuri legate de distrugerea pădurilor, o cauză a schimbărilor climatice – notează Reuters.

Surse din industrie au arătat că dificultatea de a se conforma Regulamentului UE privind defrișările (EUDR), care intră în vigoare la sfârșitul anului 2024, înseamnă că acesta are deja efecte, care ar putea, în timp, să remodeleze piețele mondiale de mărfuri.

Defrișările, a doua cauză principală a schimbărilor climatice

Patru companii au anunțat o scădere a comenzilor în ultimele luni pentru cafeaua din Etiopia, unde aproximativ cinci milioane de familii de fermieri se bazează pe această cultură. Acestea au avertizat că strategiile de aprovizionare adoptate de companii înainte de intrarea în vigoare a legii riscă să sporească sărăcia micilor agricultori și să crească prețurile pentru consumatorii din UE, subminând, în același timp, impactul EUDR asupra conservării pădurilor.

„Nu văd nicio posibilitate de a cumpăra cantități semnificative de cafea etiopiană în viitor”, a declarat Johannes Dengler, director la o firmă germană care cumpără aproximativ 1% din cafeaua exportată la nivel mondial.

În conformitate cu EUDR, importatorii de produse de bază precum cafea, cacao, soia, palmier, lemn și cauciuc – și produsele care le utilizează – trebuie să poată dovedi că bunurile lor nu provin din terenuri defrișate, în caz contrar fiind pasibili de amenzi mari.

Defrișările reprezintă a doua cauză principală a schimbărilor climatice, după arderea combustibililor fosili.

Europa vrea să ajute țările producătoare și micii fermieri

Comisia Europeană a declarat că are mai multe inițiative pentru a ajuta țările producătoare și micii fermieri să se conformeze EUDR, inclusiv una lansată la COP28, în cadrul căreia UE și statele membre au promis 70 de milioane de euro în acest scop.

EUDR solicită companiilor să își cartografieze digital lanțurile de aprovizionare până la parcela unde au fost cultivate materiile prime, ceea ce ar putea implica urmărirea a milioane de ferme mici din regiuni îndepărtate. În plus, deoarece adesea, companiile nu tratează direct cu fermierii, acestea s-ar putea baza parțial pe datele furnizate de mai mulți intermediari locali, cu unii dintre ei neavând nici relații directe sau încredere.

Cafeaua generează 30-35% din veniturile totale din export ale Etiopiei, aproape un sfert dintre acestea fiind vândute către UE.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase