Home » D:News » Giorgia Meloni crede că economia Italiei va creşte mai repede decât media UE

Giorgia Meloni crede că economia Italiei va creşte mai repede decât media UE

Giorgia Meloni crede că economia Italiei va creşte mai repede decât media UE
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.01.2024

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a declarat că vede posibilitatea ca economia Italiei să crească mai rapid decât media Uniunii Europene în acest an, în ciuda faptului că executivul blocului comunitar a prezis o performanţă mai slabă pentru această ţară, scrie FT.

Prima femeie premier a ţării, în vârstă de 46 de ani, a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă prelungite, planificată iniţial ca un eveniment de sfârşit de an. Aceasta a fost amânată de două ori din motive de sănătate.

„Nu ştim cum va evolua economia în acest an, creşterea va fi totuşi peste media europeană”, a declarat Meloni reporterilor la Roma, potrivit Ziarului Financiar. Ea a adăugat cu privire la mişcările privind ratele dobânzilor de către Banca Centrală Europeană: „Am încredere că în acest an putem avea în vedere o reducere a ratelor dobânzilor”.

Italia a evitat cenzura Comisiei Europene

Meloni a intrat în 2024 după ce a scăpat de ameninţarea unei retrogradări a datoriei ţării la categoria „junk” şi cu diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor germane şi cel al obligaţiunilor italiene aproape de cel mai mic nivel de când a preluat funcţia. De asemenea, Italia a evitat cenzura Comisiei Europene pentru că şi-a relaxat poziţia fiscală, chiar dacă cheltuielile suplimentare au făcut ca deficitul său ca procent din produsul intern brut să nu scadă sub limita impusă de UE până în 2026 – cu un an mai târziu decât era prevăzut.

Conform celei mai recente previziuni a Comisiei Europene, care este organul executiv al UE, creşterea economică a blocului comunitar va fi de 1,3% în acest an. În cazul Italiei, aceasta preconizează o creştere de doar 0,9%.

Banca Italiei şi-a redus prognoza de creştere pentru a treia economie a zonei euro pentru anul viitor, din cauza înăspririi condiţiilor monetare şi de creditare atât pentru familii, cât şi pentru companii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase