Home » D:News » Ce moștenire a lăsat Mihai Eminescu poporului român?

Ce moștenire a lăsat Mihai Eminescu poporului român?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.01.2024

De „Ziua Culturii Naționale”, Dan Puric a fost invitatul podcastului „Altceva cu Adrian Artene”. Marele actor a vorbit despre „moștenirile” pe care le-a lăsat poetul Mihai Eminescu poporului român.

„Zicea Friedrich Nietzsche că un un popor nu e mare prin numărul de genii pe care îl are, ci prin felul în care poporul apreciază aceste genii. Aici nu e vorba de popor, dar instituțiile: instituțiile de teatru, de arte, Academia Română, Facultate de Medicină, să vezi mormintele! Dacă te duci în Germania sau în Franța, nu există așa ceva. Dar nu vorbesc acuma despre popor, ci despre instituții. Am văzut un om simplu că-i punea la Marin Moraru sau maestrului Dem Rădulescu câte o floare. Eminescu știi ce-a făcut? A aprins câte o lumânare la fiecare voievod, nu i-a lăsat să moară. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie”, a spus Dan Puric, invitat la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.

Eminescu ne-a legat cu veșnicia poporului român. A lăsat puțin istoria într-o parte. (…) Arta înaltă ridică pe undeva condiția, îl ridică. Credința îți deschide aripile către acel ceva, către taină și de asta raportul românului cu transcendentul e vechi”, a adăugat marele actor.

„Eminescu ne-a legat cu veșnicia poporului român”

Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care va a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.

15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit, începând cu anul 2011, Ziua Culturii Naționale. În perfect acord cu momentul și cu menirea sa, „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „GREA” cu IMENSUL Dan Puric. O discuție care, desigur, se află la mâna și inspirația celui despre care putem spune, negreșit, că este unul dintre cei mai puternici ambasadori ai culturii românești.

Dan Puric, un invitat mai mult decât potrivit de „Ziua Culturii Naționale”

„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru. Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței. Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială „Altceva”, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”!, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.

Dan Puric, un invitat mai mult decât potrivit, având în vedere multitudinea de premii naționale și internaționale pe care respectatul actor, eseist, autor și regizor de teatru le-a obținut de-a lungul timpului, grație activității sale culturale.

Episodul integral al podcastului „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit mai jos, dar și pe canalul oficial de YouTube:

CONȚINUTUL MARCA „ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE” POATE FI URMĂRIT INTEGRAL PE URMĂTOARELE CANALE:

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase