Home » D:News » A fost atins un minim istoric în lume pentru mortalitatea infantilă

A fost atins un minim istoric în lume pentru mortalitatea infantilă

A fost atins un minim istoric în lume pentru mortalitatea infantilă
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.03.2024

Pentru prima dată în istorie, numărul copiilor sub cinci ani care mor anual a scăzut sub 5 milioane, conform ONU. Este o scădere semnificativă, cu 51% din 2000 și 62% din 1990.

Mortalitatea în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani a scăzut la un minim istoric în 2022, coborând în sfârșit sub pragul de 5 milioane, dar acest progres „precar” este încă departe de a fi suficient, potrivit ONU.

„Există câteva vești bune, iar cea mai importantă este că am atins un minim istoric pentru mortalitatea copiilor cu vârsta sub 5 ani, care a scăzut pentru prima dată sub 5 milioane: la 4,9 milioane”, a declarat pentru AFP Helga Fogstad, șefa departamentului de sănătate din cadrul UNICEF.

Progresele au fost notabile în țările în curs de dezvoltare

Noua estimare de 4,9 milioane în 2022 reprezintă o scădere de 51% din 2000 și de 62% din 1990. Ca în fiecare an, aceste cifre sunt supuse unei anumite marje de eroare.

Progresele au fost deosebit de notabile într-o serie de țări în curs de dezvoltare (Malawi, Rwanda, Republica Democratică Congo, Cambodgia și Mongolia), unde mortalitatea infantilă a scăzut cu peste 75% din 2000.

„În spatele acestor cifre se află poveștile moașelor calificate și ale asistenților medicali care ajută mamele să nască în siguranță (…), care vaccinează și protejează copiii împotriva bolilor fatale” sau care merg „în case” pentru a se asigura de sănătatea celor mici, a comentat șefa Unicef, Catherine Russell.

Dar succesul este precar. Progresul riscă să stagneze sau chiar să se inverseze dacă nu se depun eforturi pentru a neutraliza numeroasele amenințări la adresa sănătății și supraviețuirii nou-născuților și copiilor, avertizează raportul.

Una dintre principalele cauze pentru mortalitatea infantilă

Semne îngrijorătoare există deja. La nivel mondial și în anumite regiuni, în special în Africa Subsahariană, progresele „au încetinit”: între 2000 și 2015, scăderea mortalității infantile la nivel mondial a fost de două ori mai rapidă decât pentru perioada 2015-2022. În total, 162 de milioane de copii cu vârsta sub 5 ani au murit din 2000 până în prezent, dintre care 72 de milioane în prima lună de la naștere.

Complicațiile legate de naștere rămân una dintre principalele cauze ale mortalității infantile, cu 2,3 milioane de decese în prima lună de viață până în 2022. Între vârsta de o lună și 5 ani, infecțiile respiratorii (în special pneumonia), malaria și diareea sunt principalele cauze de mortalitate. Toate aceste decese sunt deosebit de insuportabile, deoarece sunt premature și „evitabile”, subliniază raportul.

Însă, fără investiții urgente în sănătatea copiilor, 59 de țări nu vor reuși să atingă obiectivul ONU de reducere a mortalității infantile la 25 decese la 1.000 de nașteri până în 2030, iar 64 nu vor reuși să atingă obiectivul specific pentru decesele în prima lună de viață (12 la 1.000).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase