Home » D:News » Cele trei țări cu cea mai proastă calitate a aerului în 2023

Cele trei țări cu cea mai proastă calitate a aerului în 2023

Cele trei țări cu cea mai proastă calitate a aerului în 2023
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.03.2024

Trei țări din Asia au avut anul trecut cea mai proastă calitate a aerului. Este vorba despre Bangladesh, Pakistan și India. Particulele din aer depășesc de aproximativ 15 ori limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Pakistanul a rămas una dintre cele trei țări cu cel mai mult smog din lume în 2023. În schimb, Bangladesh și India au înlocuit Ciad și Iran, având particule de aproximativ 15 ori mai multe decât cele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, potrivit dateleor publicate marți.

Concentrațiile medii de PM2,5, particule mici din aer care dăunează plămânilor, au atins 79,9 micrograme pe metrul cub în Bangladesh și 73,7 micrograme în Pakistan, potrivit Reuters. OMS recomandă nu mai mult de 5 micrograme.

Cea mai poluată zonă din lume

În 2022, Bangladesh a fost pe locul cinci, iar India pe locul opt. Condițiilor climatice și geografice, practicile agricole, industria și densitatea populației au făcut din Asia de Sud cea mai poluată zonă a lumii, susțin specialiștii.

Aproximativ 20% din decesele premature din Bangladesh sunt atribuite poluării aerului, iar costurile aferente asistenței medicale se ridică la 4%-5% din PIB-ul țării, a explicat Firoz Khan, expert în poluarea aerului la Universitatea North South din Dhaka.

Doar 7 țări au îndeplinit standardele OMS în 2023

Poluarea din India a crescut anul trecut, cu niveluri de aproximativ 11 ori mai mari decât standardul OMS. New Delhi a fost capitala cu cele mai proaste performanțe. De asemenea, China a înregistrat în 2023 o creștere cu 6,3%, după cinci ani de scăderi consecutive. Doar Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă au îndeplinit standardele OMS în 2023.

Raportul IQAir s-a bazat pe date de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări și regiuni. Ciad, cea mai poluată țară din lume în 2022, a fost exclusă din listele din 2023 din cauza problemelor privind colectarea datelor. Iranul și Sudanul au fost și ele scoase de pe lista din 2023.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase